Barcelona

Uns 20.000 abonats passen la quarta nit sense llum i sense previsió de quan tornarà

Uns 20.000 abonats continuen sense subministrament elèctric, per quarta nit consecutiva, i a més sense saber quan en tornaran a tenir. Fecsa-Endesa s'havia compromès que la "pràctica totalitat" dels afectats tinguessin electricitat aquest dijous, però a mesura que han passat les hores s'ha esvaït la previsió i, al final, ha precisat que el gruix d'afectats recuperaran el servei el cap de setmana. La xifra d'afectats ha anat ballant. Protecció Civil l'ha rebaixada a 20.000 clients i la iguala així a la donada per les companyies elèctriques. Diversos municipis han recuperat la llum després que s'han instal·lat més de 200 grups electrògens. Protecció Civil ha posat en marxa un operatiu especial de rescat "porta a porta".

Actualitzat
50.000, 60.000, 100.000, 20.000, 40.000, 30.000... Aquest és el ball de dades que s'ha anat donant sobre els abonats o afectats que no tenen llum des que dilluns el temporal de neu i de vent va deixar Catalunya cap per avall.

La Conselleria d'Interior ha emès un comunicat aquest dijous al vespre en què indica que hi ha encara 20.000 abonats sense subministrament, la majoria a les comarques gironines. Són 10.000 menys dels que hi havia. Aquesta xifra coincideix amb la que havien donat les companyies elèctriques, i havia estat motiu de discrepància. Quatre dies després, els responsables de Fecsa-Endesa han comparegut aquest dijous per dir que s'està fent un "esforç titànic" i que "amb la MAT els problemes s'haurien solucionat en unes hores".

Hores abans que es fes públic el comunicat, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha assegurat que les dades amb què treballaven les companyies no eren les correctes, ja que el nombre d'afectats era superior.

Operació especial "porta a porta"

Per millorar la situació de desenes de ciutadans que fa dies que estan sense llum, telèfon i aigua, el director general de Protecció Civil ha anunciat la posada en marxa aquest dijous d'una operació especial que implica Mossos d'Esquadra, Bombers, agents rurals, Serveis d'Emergència Mèdica i Creu Roja. Es tracta d'una operació "porta a porta" per conèixer les "situacions més vulnerables" provocades pel temporal i per distribuir equips de primera necessitat amb aliments, aigua i mantes, entre d'altres, a qui faci falta.

Mora ha comentat que l'operació especial es posa en marxa davant la possibilitat que els municipis sense electricitat no recuperin el subministrament en les pròximes hores, com s'ha compromès la companyia Fecsa-Endesa.

Els alcaldes, indignats

La durada de l'avaria indigna les poblacions afectades, que exigeixen el restabliment del servei, més enllà dels generadors. L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, ha demanat que s'enviïn soldats al municipi. Un altre exemple d'indignació és l'alcaldessa de Tossa de Mar, Imma Colom, que s'ha queixat de les dades que dóna la companyia perquè no se les creu i de la situació que suposa la falta d'electricitat.

Davant d'aquest panorama, una vintena d'alcaldes i regidors de diversos municipis de la Selva han acordat reclamar conjuntament responsabilitats a Fecsa-Endesa, perquè responguin dels danys causats.

L'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Olga Guillem, s'ha mostrat decebuda perquè esperava que l'elèctrica li donés alguna solució "i realment no ens estan ajudant. No ens diuen quan sortirem de tot això".

Tots els alcaldes coincideixen que, malgrat l'excepcionalitat, la situació és intolerable. El president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, considera que "la situació s'ha allargat per falta de previsió d'aquestes companyies elèctriques, sensació que comparteix tothom i que no es pot repetir".

Portbou vol denunciar Endesa

Els veïns del municipi de Portbou, a l'Alt Empordà, han recuperat aquest dijous la llum, després de quatre dies. El seu alcalde, Antoni Vega, ha criticat amb duresa Endesa per haver trigat tant a restablir el subministrament al municipi i ha avançat que es planteja denunciar la companyia elèctrica Fecsa-Endesa.

"Prèviament, ho he de consultar amb l'assessoria jurídica de l'Ajuntament i vull parlar amb altres alcaldes de la zona, però estem disposats a presentar aquesta denúncia", ha insistit Vega.

I els usuaris, també

El Consell Comarcal del Maresme estudia presentar una queixa conjunta de les persones que, de moment, ja han passat tres dies sense llum. Ho faran a través d'internet o per telèfon i la presentaran a l'Agència Catalana de Consum.

Veïns de Girona, sobretot de Lloret de Mar, una de les zones més afectades per la falta de subministrament elèctric, han començat a unir-se per interposar una reclamació contra les empreses elèctriques Endesa i Red Eléctrica Española.

En total unes 30 persones, entre particulars i empreses, podrien presentar una reclamació que inclouria danys morals, danys i perjudicis provocats per la falta de llum. En el cas de les empreses es tracta de problemes com la pèrdua de facturació o els costos laborals.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut