Barcelona

Unes 4.000 persones acomiaden Samaranch a la catedral de Barcelona

Unes 4.000 persones han omplert la catedral de Barcelona per acomiadar el president honorífic del COI, Joan Antoni Samaranch. Ha estat en un funeral pràcticament d'Estat, presidit pels reis d'Espanya, acompanyats de les infantes Elena i Cristina, i que ha aplegat personalitats del món esportiu, polític i econòmic. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha assegurat durant la missa que el món "està en deute amb l'esperit olímpic" de Samaranch, mort dimecres als 89 anys. Una trentena d'esportistes d'elit han traslladat el fèretre amb un relleu des de la plaça Sant Jaume fins a la catedral. Les despulles de Samaranch s'incineraran en una cerimònia íntima i reposaran al costat de la que va ser la dona, "Bibis" Salisachs.

Actualitzat
Funeral multitudinari

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, oficia la cerimònia religiosa, que ha aplegat unes 4.000 persones. Entre els assistents, a banda dels familiars i amics de Joan Antoni Samaranch, hi ha hagut una àmplia representació política, del món de l'esport i reial, encapçalada pels reis i les infantes, i també el príncep Albert de Mònaco, Pilar de Borbó, Constantí de Grècia i la seva dona, Anna Maria.

Entre els primers, el president de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira; el president de CiU, Artur Mas; l'expresident Jordi Pujol; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; els ministres Carme Chacón i Celestino Corbacho; el secretari d'Estat de l'Esport, Jaime Lissavetzky, i el president del PP, Mariano Rajoy.

També el president de l'Espanyol, Dani Sánchez Llibre, el comissionat de la candidatura de Barcelona per als Jocs d'Hivern, Enric Truñó, i gent del món de l'empresa com el president de la Caixa, Isidre Fainé; el de Banc Sabadell, Enric Oliu; el de Spanair, Ferran Soriano, i el de Gas Natural, Salvador Gabarró.

Tampoc han faltat a la cita els periodistes Luis del Olmo, Mercedes Milà i José María García i l'exmodel Antonia dell'Atte.

Lloança de Sistach

En l'homilia, en què ha alternat el català i el castellà, Sistach ha lloat la dedicació de Samaranch a l'esport i ha afirmat que molts països, especialment els pobres, tenen "un deute de gratitud" cap a ell. El cardenal arquebisbe ha definit Samaranch com "un veritable barceloní i català universal" que va tenir una vida que va ser "una cursa d'obstacles, una sèrie de reptes, que ell va anar afrontant, en una escalada de superació i de creixent influència".

Sistach ha destacat que el president d'honor del COI "va estimar i va servir l'esport i va viure la vida amb esperit esportiu". També ha recordat els seus pares. Ell va ser protector de l'Hospital de Sant Pau, "tan vinculat a aquesta catedral", i ella, infermera, va contribuir a crear la Maternitat de Barcelona.

L'arquebisbe ha llegit un telegrama del secretari d'Estat del Vaticà, que ha expressat el condol per la mort del dirigent olímpic.

Moments emotius

Ha tancat la cerimònia el fill de Samaranch, Joan Antoni Samaranch Salisachs, que ha demanat que el llegat del seu pare "sigui una força del bé dels ideals olímpics que ens mouen i es converteixin en alguna cosa per a la societat".

El moment més emotiu de la cerimònia ha estat l'abraçada dels reis amb la parella de Samaranch, Lluïsa Sallent, un cop acabada la missa.

Relleu d'esportistes


Enric Masip, Arantxa Sánchez Vicario, Manuel Orantes, Gemma Mengual i Jordi Villacampa són només alguns dels esportistes que han dut el fèretre amb les despulles de Samaranch fent relleus des de la plaça Sant Jaume fins a la catedral.

La comitiva fúnebre ha avançat en silenci, encara que amb algun problema, fins a l'església. Des d'una bona estona abans nombroses personalitats omplien la catedral, on a les sis de la tarda ha començat, puntualment, el funeral, presidit pels reis d'Espanya i amb la presència de les infantes Elena i Cristina.

Comiat al Palau de la Generalitat

La mort
del president honorífic del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, als 89 anys, ha portat les màximes autoritats del país i els familiars a dir-li adéu en un acte solemne de comiat aquest dijous al Palau de la Generalitat, amb la presència dels prínceps d'Astúries i una àmplia delegació institucional, encapçalada pel president de la Generalitat. L'acte ha acabat amb la cançó "Amics per sempre", per desig del mateix Samaranch, i ha després s'ha obert la capella ardent al públic, que hi ha anat desfilant fins a les cinc de la tarda, quan s'ha tancat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut