Barcelona

Unes 3.000 persones omplen la plaça de Sant Jaume per rebre Mas i l'insten a avançar cap a la independència

Diverses convocatòries han confluït al davant del Palau de la Generalitat, entre les quals una de l'ANC a favor de la independència i una altra de la JNC en suport del president català. El president ha sortit del Palau de la Generalitat per saludar els manifestants i ha cantat "Els segadors" acompanyat de personalitats del món de la cultura.

RedaccióActualitzat
Molts ciutadans han omplert aquest dijous al vespre la plaça de Sant Jaume de Barcelona en resposta a diverses convocatòries, algunes a favor de la independència i altres en suport directe al president de la Generalitat, Artur Mas.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) havia convocat una concentració a dos quarts de vuit del vespre per rebre Mas amb crits d'"Independència", a la qual s'ha adherit l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Posteriorment, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) ha convocat una concentració a la mateixa hora per donar suport al president de la Generalitat.

La convocatòria de l'ANC s'ha escampat durant tota la tarda a través de les xarxes socials. Cap a dos quarts de set de la tarda han començat a arribar els primers manifestants amb estelades a la plaça, que a les set –mitja hora abans de l'hora prevista per a la concentració- ja estava pràcticament plena.

Mas ha arribat en cotxe al Palau de la Generalitat poc abans de les set del vespre, després del fracàs de la seva reunió amb Mariano Rajoy aquest dijous al matí, i ha estat rebut amb crits d'"independència" pels centenars de persones que hi havia en aquell moment a la plaça.

"Mas sigues valent, Catalunya independent", "Què vol aquesta tropa? Un nou estat d'Europa" o "Visca Catalunya lliure!" han estat altres de les consignes que s'han pogut sentir a la plaça.

Mas ha tornat a sortir cap a les vuit del vespre per saludar els assistents i cantar "Els Segadors" acompanyat d'alguns dels manifestants. Entre els assistents a aquesta concentració hi havia diverses personalitats del món acadèmic i cultural català, com la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, el filòsof Xavier Robert de Ventós, l'historiador Jaume Sobrequés, els cineastes Ventura Pons i Isona Passola, els sociòlegs Salvador Cardús i Salvador Giner, el dissenyador Lluís Juste de Nin o l'arquitecte Jordi Bonet, entre altres.

L'alcalde de Vic i president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, i l'eurodiputat Ramon Tremosa també han acudit a la plaça de Sant Jaume.

Forcadell demana passos cap a la independència

Aquest dijous mateix, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha dit que el "no" de Mariano Rajoy a la proposta de pacte fiscal ha de suposar, més que mai, que Catalunya faci passos cap a la independència. En declaracions al programa "La Tribu de Catalunya Ràdio", Forcadell ha indicat que això es pot fer de diverses maneres, entre les quals hi ha la celebració d'unes eleccions que serveixin com a plebiscit.

En un comunicat penjat a la seva pàgina web, l'Assemblea considera que Catalunya ha d'iniciar "el camí cap a la consecució d'un estat independent" i ha de ser un camí "irreversible i ferm, amb un calendari establert que no s'allargui en excés". A més, l'ANC es compromet a donar "suport" a Artur Mas si "actua en aquesta direcció de manera inequívoca".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut