Pla general de la capçalera de la manifestació contra el projecte Nova Tracjusa de Juneda, el 23 de novembre de 2019. (Horitzontal)
Pla general de la capçalera de la manifestació contra el projecte Nova Tracjusa de Juneda, el 23 de novembre de 2019. (Horitzontal)

Unes 200 persones participen a la primera manifestació a Juneda contra el projecte de Nova Tracjusa

ACN Juneda.-Unes 200 persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers de Juneda (Garrigues) contra el projecte que planteja que les instal·lacions de Tracjusa del municipi puguin tractar purins a partir de la crema de residus. La marxa, convocada per la plataforma 'Aturem la Incineradora de Juneda', ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema 'Salut sí, incinerar no'. Ha sortit a les 6 de la tarda de la plaça Catalunya i ha passat per davant de l'Ajuntament, on s'ha llegit un manifest. La marxa ha finalitzat a la plaça U d'octubre amb una xocolatada.

Els manifestants, la majoria d'ells veïns i veïnes de Juneda, s'han manifestat pels carrers del municipi per exigir la retirada del projecte de Nova Tracjusa. "No cedirem un pam en defensar el dret de les persones a respirar ", ha explicat el portaveu de l'entitat Ipcena, Joan Vázquez, que també ha assegurat que les Garrigues "és una de les comarques amb més contaminació de Catalunya". En aquest sentit, Vázquez ha alertat que el projecte faria augmentar els nivells de contaminació de la zona perquè "emetria una sèrie de compostos com dioxines i furans".Vázquez també ha explicat que el projecte preveu cremar 45.000 tones l'any en forma de combustible derivat de residus (CDR). "Son uns residus que no saben què fer-ne i que poden contenir plàstics, medicaments i restes de l'àrea metropolitana de Barcelona", ha afegit.En aquest sentit, el veí de Juneda i membre de la plataforma 'Aturem la Incineradora de Juneda' Antoni Bertran ha assenyalat que actualment a la comarca hi ha "molts problemes" de salut i considera que amb la incineradora la situació "aniria a més" i portaria "més càncers, asmes i al·lèrgies". Bertran també ha recordat que l'any 2016 més del 95% del personal sanitari de la comarca van signar un manifest en què es mostraven contraris al projecte de Nova Tracjusa.El portaveu d'Ipcena ha alertat que si finalment el projecte "s'aprova" malgrat "les exigències de l'emergència climàtica i les decisions parlamentàries que demanen canvis normatius per impedir la crema de residus a les plantes de purins", voldrà dir que "estem davant d'una imposició clara". També ha afegit que la "voluntat popular" ara passa per "reduir els nivells de contaminació i millorar les accions contra el canvi climàtic".Vázquez, però, ha assegurat que "no estem en contra dels ramaders ni agricultors" sinó d'un procés "que és especulatiu". "Els promotors no només volen fer diners dels porcs sinó dels residus, és un negoci addicional", ha assenyalat. Per la seva banda, Bertran ha afirmat que el projecte "beneficiaria a quatre i perjudicaria a tota la població i comarca".

Anar al contingut