Imatge d'alguns dels cavalls que han baixat del Pirineu per passar l'hivern al Garraf aquest 11 de desembre de 2017. (Horitzontal)
Imatge d'alguns dels cavalls que han baixat del Pirineu per passar l'hivern al Garraf aquest 11 de desembre de 2017. (Horitzontal)

Una vintena de cavalls torna a recórrer el mil·lenari camí ramader de la Marina per passar l'hivern al Parc del Garraf

ACN Sant Pere de Ribes.-Un total de 18 cavalls de la Fundació Miranda, entitat sense ànim de lucre dedicada a recuperar animals maltractats, han arribat aquest dilluns al Parc del Garraf per passar-hi l'hivern després de recórrer més de 200 quilòmetres en 10 dies pel mil·lenari camí ramader de la Marina, que uneix la Cerdanya amb Vilanova i la Geltrú. Els animals s'estaran en una finca de 300 hectàrees cedida per la Diputació de Barcelona a tocar del nucli d'Olivella fins el pròxim mes d'abril. Segons Jesús Calderer, diputat adjunt d'Espais Naturals, el projecte servirà per recuperar i promocionar a nivell turístic el camí ramader de la Marina i per desbrossar de forma natural la finca i prevenir incendis. Al seu torn, Rosa Galindo, directora i presidenta de la Fundació Miranda, ha destacat que els 10 dies de transhumància han estat "una experiència de vida" per als participants i la millor manera de teixir complicitats amb el territori i millorar la qualitat de vida dels animals.

Aquesta transhumància ha recorregut els més de 200 quilòmetres que separen el pla de l'Orri, a la serra del Catllaràs, a l'Alt Berguedà, del Parc del Garraf. En dos períodes de cinc dies cadascun, de l'1 al 5 de novembre i del 7 a l'11 de desembre, els cavalls i els seus acompanyants han anat passant per diverses poblacions on s'han organitzat diversos actes de rebuda.La iniciativa de la Fundació Miranda és una de les impulsades per recuperar el camí ramader de la Marina, que unia Vilanova i la Geltrú amb Llívia, creuant tot el país i que ja fa molts anys que està abandonat. A dia d'avui, molts trams d'aquesta carrerada encara són transitables, però d'altres estan força fets malbé. L'objectiu a curt termini és donar a conèixer el camí rural com un element distintiu del patrimoni cultural i paisatgístic i promoure el turisme al seu entorn.Rosa Galindo, de la Fundació Miranda, destaca que els cavalls són animals que necessiten moure's i viure en manada i que una transhumància com aquesta, a banda de servir per recuperar un camí ramader mil·lenari, els ajuda també a "viure en plenitud" i a estrènyer llaços amb les persones que els acompanyen. Galindo també posa en valor la importància d'anar guanyant nous terrenys per tal que els cavalls que viuen a l'alta muntanya puguin passar els hiverns a llocs amb bones pastures. Una possibilitat que, recorda, també serveix per millorar la biodiversitat dels paratges on s'estan els animals i per prevenir incendis forestals quan netegen el sotabosc. El terreny que el Parc del Garraf ha habilitat i cedit a la Fundació Miranada té 300 hectàrees i està situat a tocar del nucli d'Olivella. Aquest espai d'estepa mediterrània amb tancat elèctric és ideal per la salut i la recuperació dels animals que s'hi estaran fins el mes d'abril. El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, explica que durant l'estada dels animals s'organitzaran activitats destinades a escolars i que en funció de la resposta tant dels animals com dels visitants l'objectiu és repetir l'experiència en anys futurs.

Anar al contingut