La província de Bolzano, a tocar d'Àustria, ha aplicat una mesura que altres regions italianes estudien copiar (iStock)

Una regió d'Itàlia obliga a pagar un test d'ADN per cada gos per saber qui no recull la caca

Ja se n'han registrat uns 10.000 i qui no ho faci s'enfronta amb multes de 1.058 euros

Perseguir els propietaris incívics de gossos a través de l'ADN de les caques escampades pels carrers no és una novetat. Sense anar més lluny, a casa nostra ho han fet municipis com ara Sitges.

Però ara la bucòlica província italiana de Bolzano ha fet un pas més i ha començat a obligar els amos a pagar la prova d'ADN de les seves mascotes. Si no les fan, s'enfronten a multes de 292 a 1.058 euros.

El registre d'ADN serà obligatori a partir de finals de març, i durant aquests dies els propietaris poden encarregar les mostres de sang dels seus gossos a les gosseres municipals o bé a les clíniques veterinàries, amb un cost que oscil·la dels 65 als 100 euros.

Un cop estigui en funcionament, la base de dades del registre d'ADN de gossos servirà perquè els serveis de neteja dels carrers puguin començar a recollir les caques i lliurar-les als funcionaris sanitaris de Bolzano, que seran els encarregats de fer les proves genètiques per permetre localitzar els propietaris de l'animal.

D'aquesta manera, qui hagi deixat la caca del gos empastifant el carrer s'enfrontarà a multes que, en aquest cas, van entre 50 i 500 euros.


Ja se n'han registrat 10.000

El govern provincial, que cobreix la ciutat de Bolzano i els pobles dels voltants d'aquesta pintoresca regió de les Dolomites, està creant la base de dades per als gairebé 40.000 gossos de la zona.

Segons el director del departament veterinari, Paolo Zambotto, a hores d'ara ja se n'han registrat uns 10.000. "Bolzano rep uns centenars de queixes a l'any per part de la ciutadania per la deixadesa de la via pública, i més de la meitat són per als gossos", ha explicat a l'agència Reuters.

"Les forces de l'ordre només en podrien atrapar tres o quatre, perquè haurien de plantar-se a un lloc i muntar-hi una mena de control", apunta.

Zambotto no ha detallat quin cost tindrà el projecte, però sí que preveuen que les multes permetin cobrir les despeses de detecció i les gestions posteriors.

Bolzano, una província muntanyosa de parla alemanya a prop d'Àustria, té una àmplia autonomia per establir les seves regles, i Zambotto ha explicat que altres ciutats italianes ja els han contactat amb la idea de copiar-los la mesura.

La norma, això sí, exclou els turistes i els no residents.

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut