Empúries

Una recreació en 3D mostra com era la Casa dels Mosaics de l'Empúries romana

RedaccióActualitzat

La Casa dels Mosaics de la ciutat romana d'Empúries és una de les millors conservades del conjunt arqueològic i constitueix un dels elements icònics del jaciment per les seves grans dimensions i pel fet de conservar, in situ, un magnífic conjunt de mosaics originals romans.

Inicialment, va ser restaurada a mitjans del segle XX i tenia moltes patologies, formigons malalts, i adequacions interpretatives inapropiades, que feien que el criptopòrtic (galeria subterrània de la casa romana on s'emmagatzemaven àmfores i productes alimentaris com l'oli i el vi) estigués tancat al públic, sobretot per problemes de seguretat.

Ara, el conjunt arqueològic d'Empúries presenta una visita inèdita per redescobrir la Casa dels Mosaics. La visita s'acompanya d'un muntatge audiovisual on a través d'una recreació en 3D es pot veure com era aquesta domus de 3.000 metres quadrats del segle I aC.

Es recupera per a la visita la galeria soterrània, de 400 metres quadrats, un important element que millora la informació que tindrà el visitant sobre les domus romanes. En aquest cas un espai només comparable als que es troben en jaciments com Pompeia o Herculà.

 

La ciutat romana d'Empúries ocupava unes 22 hectàrees. De les 70 "insulae", les illes que tenia la ciutat, només se n'han excavat, de moment, un 25%. La casa dels mosaics, una de les més importants, era on vivia Caius Octavi Carbo, un magistrat d'Empúries, és a dir: un funcionari públic que també era comerciant de salaons.

 

El projecte de reforma ha actuat també en el peristil del pis superior, així com a l'àrea central, antigament ocupada pel jardí o hortus d'aquesta domus romana. L'enjardinament d'aquesta àrea s'ha fet seguint els coneixements arqueològics que es tenen d'aquests espais, tot defugint de la idea del jardí actual i permetent, alhora, recuperar la visualització d'estructures d'època romana.

 

En total una domus de 3.500 metres quadrats, 45 estances i uns bonics mosaics per entendre una mica més el funcionament de la vida quotidiana dels romans que es van instal·lar a Empúries fa més de 2.000 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut