Aitona

Una plaga de conills es menja els arbres fruiters de la plana de Lleida

Els agents rurals faran una primera batuda per intentar reduir-ne la població, i dilluns els pagesos es reuniran amb l'administració per buscar solucions

Actualitzat

Una plaga de conills està matant els arbres de fruita dolça de la plana de Lleida. Els agents rurals faran aquest divendres a la nit una primera batuda per mirar de reduir-ne la població, però els pagesos demanen més mesures per fer-hi front.

Els pagesos ho han provat tot, però malgrat tots els esforços, no aconsegueixen impedir que els conills els roseguin els arbres fruiters.

 

S'han gastat els diners posant plàstics protectors al voltant del tronc de l'arbre, però els conills pugen a sobre el plàstic i roseguen la part que no està protegida.

 

També han encerclat les finques amb tanques. Unes tanques de 80 centímetres que els conills aconsegueixen saltar. Quan són a dins pugen damunt del protector i es van menjant la part de l'arbre que queda a fora.

 

Els conills es mengen tot tipus d'arbres fruiters, fins i tot quan els troncs estan pintats amb productes per foragitar-los. No hi ha res que els freni.

"Hi vam ficar la tanca, cada tres mesos els pintem amb diferents coses: pintures, TMTD. I no hi ha manera", explica Sisco Calzada.

Estan desesperats. Jesús Flix ha decidit arrancar els arbres que li han fet malbé aquesta plaga de conills, en total 600 paraguaians

 

Però, no vol tirar la tovallola i demana solucions a l'administració.

"Això és una plaga. Si a Barcelona, en una plaça, hi hagués rates, tothom se mouria. Doncs aquí estem igual. Això és una plaga. Hem de mirar de trobar la solució com sigo."

De dia, de conill, no se'n veu cap, surten de nit que és quan rosseguen els arbres. Per això, els agents rurals, juntament amb els caçadors, han organitzat una batuda a Soses i Aitona, com explica Llorenç Ricou, cap dels Agents Rurals a Lleida:

"La nostra missió és anar a les zones on es caça cada dia i tot i amb això no se'n surten. Aquí lo que fem és col·laborar nosaltres, sobretot en zones de seguretat, a vora els camins, les carreteres. I lo que fem és sortir a la nit i intentar abatre el màxim nombre de conills."

Les batudes són una mesura especial. En una prova pilot el 2018 es va poder reduir la població en prop d'un 40%. Però no és l'única. Dilluns s'asseuran pagesos, caçadors, agents rurals i tècnics d'agricultura per consensuar solucions.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut