Els forenses de Universitat de Las Palmas de Gran Canària, en el moment de la necròpsia al catxalot (EFE/Luis G. Morera)
Els forenses de Universitat de Las Palmas de Gran Canària, en el moment de la necròpsia al catxalot (EFE / Luis G. Morera)

Una pedra intestinal de mig milió d'euros va causar la mort d'un catxalot a les Canàries

El catxalot que va embarrancar a l'illa de La Palma el mes de maig passat va morir per l'obstrucció d'una pedra enorme d'ambre gris, un material molt valorat en perfumeria

Redacció/AgènciesActualitzat

Fa més d'un mes, el 21 de maig, el cadàver d'un catxalot va embarrancar a la platja de Nogales, a l'illa canària de La Palma. L'animal, d'uns 13 metres de longitud i més de 15 tones de pes, estava en un estat de descomposició avançada: havia mort abans d'arribar a la platja.

Ja les primeres anàlisis, fetes a la platja dos dies després que hi arribés l'animal, van descartar que hagués mort per l'acció humana.

La causa va ser una "obstrucció intestinal" provocada per una pedra d'ambre de 9 quilos i gairebé 60 centímetres de diàmetre, segons va determinar la necròpsia elaborada per l'equip veterinari forense de l'Institut Universitari de Sanitat Animal de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària (ULPGC).

El catedràtic de la ULPGC Antonio Fernández, que ha dirigit l'equip veterinari forense, va entrar literalment a l'interior de l'animal i va aconseguir extreure'n la pedra del colon.


Curiosament, la pedra que tenia el catxalot al còlon és més valuosa del que es podria pensar. L'ambre gris només el produeixen un de cada 100 catxalots i no tots l'expulsen a través del recte, tal com assenyala l'informe forense.

Originat a partir de matèria fecal dels catxalots, l'ambre gris és considerat un producte de luxe. Cada quilo pot tenir un valor pròxim als 70.000 euros, de manera que la pedra recuperada del catxalot embarrancat a les Canàries està valorada en més de mig milió d'euros.

La pedra d'ambre gris extreta de l'interior del catxalot que va embarrancar a l'illa de La Palma
La pedra d'ambre gris extreta de l'interior del catxalot que va embarrancar a l'illa de La Palma (Institut Universitari de Sanitat Animal de la ULPG)

L'ambre gris, un material molt valorat en perfumeria

De l'ambre gris se'n parla a llibres com "Moby Dick", "Les mil i una nits" o "El paradís recobrat".

El seu element actiu, l'ambreïna, és una secreció de colesterol gras i cristal·lí que s'utilitza com a derivat aromàtic en la creació de perfums.

De fet, l'equip forense encarregat de la necròpsia de l'animal està en contacte amb laboratoris especialitzats per identificar la qualitat de la pedra trobada a l'interior del catxalot.

 

ARXIVAT A:
CiènciaLes Canàries La Palma
Anar al contingut