Una nova dieta evita passar gana abans d'una colonoscòpia
La nova dieta redueix les molèsties abans d'una colonoscòpia

Una nova dieta evita passar gana abans d'una colonoscòpia i permet menjar sòlids

Dissenyada a l'Hospital del Mar, permet ingerir una quantitat normal de calories i evita haver de prendre només líquids el dia abans de la prova

Xavier DuranActualitzat

El dia abans d'una colonoscòpia ja no caldrà prendre només líquids i passar gana. Metges dels serveis d'Aparell Digestiu i d'Endocrinologia de l'Hospital del Mar han dissenyat una dieta que permet menjar un nombre de calories normal.

Per a les persones que l'han de passar, el pitjor de la prova és el règim del dia anterior, com explica Marco Antonio Álvarez González, metge especialista del Servei Digestiu de l'Hospital del Mar i primer signant de l'article:

"Quan tu preguntes als malalts què és el pitjor de tot, et diuen: la colonoscòpia, jo no m'he "enterat", perquè s'ha fet amb sedació i no m'he "enterat", però el dia abans, doncs ho he passat molt malament."

De forma habitual, els dies previs a la prova es recomana una dieta baixa en fibra. I 24 hores abans, ingerir només líquids, juntament amb un gran volum de laxant. Ara, els metges de l'Hospital del Mar han dissenyat una nova dieta que permet menjar normal i arribar a la colonoscòpia més ben preparats. L'han anomenat Barcelona Diet Plan i els resultats de l'estudi que han fet es publica a la revista "Diseases of the Colon & Rectum".

La dieta és equilibrada, baixa en fibra i distribuïda en cinc àpats. La persona pot menjar pa, carn de pollastre, gall d'indi, porc, vedella o peix, arròs, pasta o patates i combinar-ho amb làctics. Garanteix una ingesta normal de calories i no deixa la sensació de tenir l'estómac buit.

Segons Juana Flores, cap d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, donar un menú prefixat i no fer passar gana pot fer que la gent segueixi millor les pautes. Però, a més, millora els resultats de la colonoscòpia:

"La creença generalitzada arrossegada durant anys, que és necessari no ingerir aliments sòlids el dia abans de la colonoscòpia, tenia molt poca evidència que li donés suport, però, tot i això, és una pràctica habitual a la majoria dels centres. Ara, el nostre estudi deixa ben clara l'escassa eficàcia d'aquesta estratègia".

"Amb una dieta normal en calories, sense passar gana, s'arriba més ben preparat a la prova", confirma el doctor Álvarez González. 
 

Millor que amb la dieta tradicional

L'estudi s'ha fet amb 276 pacients del Programa de Prevenció del Càncer de Còlon i Recte. A la meitat se'ls hi va donar la nova dieta i a l'altra meitat, la tradicional, estrictament líquida.

El 96% dels pacients que van seguir la Barcelona Diet Plan van aconseguir una neteja del còlon eficaç, davant del 89% en els casos que havien seguit una dieta líquida. A més, van tenir menys sensació de gana i menys percepció de presa excessiva de líquid.

Entre els possibles motius per aquest èxit hi ha un millor compliment de la presa del laxant i el fet que, possiblement, ajuda a millorar la mobilitat de l'intestí, cosa que permet l'evacuació del contingut intestinal.
 

Detectar precoçment un càncer colorectal

Fer una colonoscòpia, quan cal, permet detectar precoçment un càncer colorectal i millora exponencialment el seu pronòstic. El Programa de Prevenció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de Barcelona compleix 10 anys aquest 2019. Actualment cobreix tota la ciutat, amb una població diana de més de 400.000 persones.

Tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys reben instruccions per fer-se una prova senzilla a casa mateix. Si amb la prova es detecta sang en la femta, cosa que es dona en menys del 5% dels participants, està indicat fer-se una colonoscòpia.

La colonoscòpia permet detectar precoçment càncers, molts dels quals són extirpats en la mateixa colonoscòpia. També fa possible detectar i extirpar lesions premalignes, pòlips, que, amb els anys, podrien degenerar en càncer.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut