Una màquina XXL per coure fins a 1.400 calçots, l'invent d'un ferrer de Vinebre

Josep Nogués fa 40 anys que inventa andròmines de tota mena per resoldre necessitats o simplement per passar-ho bé

RedaccióActualitzat

Josep Nogués, ferrer i inventor de Vinebre, ha creat una màquina que permet coure fins a 1.400 calçots alhora. És a dir, 600 quilos, unes 90 racions.

L'aparell fa vuit metres de llargada i dos i mig d'altura. Compta amb quatre braços hidràulics amb una graella gegant a cada braç, que gira sobre el seu eix per apropar-se i allunyar-se del foc. El primer model era una versió més reduïda, que es podia transportar al maleter del cotxe.

Nogués es passeja pels pobles fent calçotades populars, sobretot a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona. La més gran de totes la va fer per a 500 persones, però es va fer viral gràcies a un vídeo en què se'l veu en plena acció a Botarell, al Baix Camp, a mitjans de febrer, on van fer fins a 8.000 calçots.

A les graelles XXL també s'hi pot fer carn a la brasa, pa torrat, rovellons, carxofes, pollastre, xistorra i el que calgui.

"Sempre m'ha agradat anar amb les mans brutes i tocar màquines i fer invents."


El primer invent el va fer als 17 anys

Nogués fa 40 anys que inventa tota mena d'aparells. Amb només 17 anys va construir un bugui, inspirat en les revistes de motor. També ha creat un vehicle anomenat Lo Destructor, amb el qual el 1999 va aconseguir travessar un tram del riu Ebre.

A vegades construeix aparells per resoldre alguna necessitat, però sovint ho fa simplement per passar-ho bé. Una vegada fins i tot va estar a punt de patentar un giny, "però m'ho vaig treure del cap", reconeix. "Em podran prendre tot el que faig, però l'únic que no em podran prendre és el que hi ha a dins, si no m'obren el cap", conclou.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut