Barcelona

El Parlament aprova una llei pionera que regula el consum, el cultiu i el transport de cànnabis

El Parlament ha aprovat aquest dimecres una llei que regularà el consum terapèutic i lúdic de la marihuana

RedaccióActualitzat

Han passat més de dos anys i mig des que es va presentar al Parlament la ILP per regular els clubs de cànnabis. Des de llavors, s'han entregat les 50.000 signatures obligatòries per tirar endavant una iniciativa legislativa popular. Al juny passat, entrava a la cambra per a la seva tramitació i un any després, aquest dimecres, s'ha aprovat gràcies als 118 vots a favor dels grups de JxSí, Cs, PSC, CSQP i la CUP. La proposició de llei de les associacions de clubs cannàbics ha superat tots els tràmits parlamentaris amb un ampli suport.

"Ha costat molt", ha assegurat al programa "Els matins" Oriol Casals, portaveu de La Rosa Verda, impulsors de la iniciativa.

Una llei pionera

La nova llei, pionera a tot Europa, regularà el consum terapèutic i lúdic de cànnabis. L'origen de la iniciativa és protegir el dret fonamental al lliure desenvolupament de la personalitat dels consumidors privats.

A diferència de països com Holanda, que també preveu el consum lúdic, la norma obre camí en regular també el cultiu i el transport de la marihuana fins als clubs.

Tot i que la llei encara s'ha de desenvolupar, estableix que les associacions cannàbiques seran entitats sense ànim de lucre per evitar que facin negoci amb la marihuana cultivada. Els clubs seran els únics facultats per al conreu de cànnabis, que s'haurà de destinar al consum exclusiu dels associats.

El que estableix la llei

A Catalunya, ja hi ha més de mig miler de clubs cannàbics, que viuen en l'alegalitat. Amb la nova normativa, per ser-ne soci caldrà ser major de 18 anys, a més d'altres requisits:

 

En aquests requisits hi ha un dels punts clau de la llei: "que els que consumeixen clandestinament ho puguin fer de manera més adequada, però evitant nous consumidors", explica Joan Colom, subdirector general de Drogodependències.

Per formar part d'un d'aquests clubs serà imprescindible l'aval d'un soci que doni fe que el sol·licitant consumeix marihuana. Només hi haurà una excepció: els consumidors terapèutics, que en tindran prou amb una recomanació mèdica.

Pel que fa a les xifres de consum regulades, no es podran produir més de 150 kg/ l'any de marihuana. Els socis podran consumir 60 gr mensuals de cànnabis, però els que tinguin entre 18 i 20 anys, 20 gr al mes.

Per adquirir marihuana per primer cop, caldrà haver estat soci del club 15 dies com a mínim. Així es vol combatre el turisme cannàbic.

La llei no diu res sobre el cultiu de plantes a casa, que continuarà permès, sempre que no sigui visible i es destini al consum propi.

 

En aquests clubs no estarà permès consumir alcohol ni cap altra droga. També hauran d'informar dels riscos i danys del consum de marihuana i no es podran publicitar.

La norma preveu sancions que poden arribar als 12.000 euros per infraccions molt greus, com proveir cànnabis a no associats o superar la producció permesa.

Una oportunitat de salut pública

"És una realitat al nostre país. Agafem-ho com una oportunitat de salut pública" i com la "possibilitat de fer menys opac i trencar un mercat negre en què està instal·lat aquest consum", assegura Colom. Pel subdirector general de Drogodependències, "quan coneixes el fenomen, el pots identificar, el pots comprendre... hi pots fer front millor que quan no el coneixes".

Segons un informe fet públic dilluns del Ministeri de Sanitat, gairebé una quarta part dels consumidors de cànnabis tenen un consum problemàtic; de fet, és la droga que té el percentatge més alt. Això vol dir que els afecta la salut i també les relacions socials i laborals. A més, són els que menys recorren a centres de tractament.

Segons Colom, "les mesures exclusivament punitives no donen resultats. Molts estats se n'estan adonant i viren les polítiques".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut