Una impressora 3D ajuda els traumatòlegs del Parc Taulí de Sabadell a operar

És el primer hospital català on la impressió en 3D serveix als cirurgians per preparar l'operació

Núria PrunedaActualitzat

El Taulí és el primer hospital de Catalunya on s'han fet intervencions quirúrgiques –una vintena– de fractures, tumors o anomalies dels ossos transformant les imatges del TAC en peces de tres dimensions. Així, els cirurgians les tenen a la mà i ja saben abans d'operar com ha de ser exactament el fragment d'os que fa falta per tractar la lesió; van amb més rapidesa i més segurs. I amb un cost extremadament econòmic: uns 5 euros per peça.


Ferran Fillat, metge especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia del Parc Taulí, ha explicat que amb aquestes peces poden conèixer millor el problema.


"Coneixem millor el problema, i després ens dissenyem peces que no són per implantar, però ens assisteixen a la cirurgia i, per tant, ens ajuden a operar millor, a ser més precisos i més ràpids."

En aquest sentit, el responsable de formar els professionals del Taulí en la utilització de la impressora 3D, l'enginyer biomèdic Joan Puig, ha destacat que comptar amb aquesta tecnologia suposa un salt endavant.

"El Taulí ha portat l'enginyeria a dins de l'hospital. Compartim els aspectes mèdics i tècnics per fer front a casos concrets de pacients."

En un futur no llunyà s'aplicarà aquesta tecnologia per fabricar pròtesis de titani d'articulacions a mida, fins a arribar, d'aquí uns anys, a fabricar ossos amb material biològic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut