Washington

Una filtració d'informes revela la col·laboració entre els serveis secrets del Pakistan i els talibans afganesos

La filtració d'uns 90.000 informes secrets sobre les operacions de l'exèrcit dels Estats Units durant la guerra de l'Afganistan apunta a la col·laboració i els contactes entre els serveis secrets del Pakistan i la insurgència afganesa. Ho revelen documents que ha filtrat el grup Wikileaks. El govern de Barack Obama ja ha condemnat la filtració i considera que posa en perill la seguretat nacional. L'ambaixador del Pakistan als Estats Units ho ha qualificat d'irresponsable i ha assegurat que el seu país està totalment compromès amb la lluita contra els rebels islamistes.

Actualitzat
El grup Wikileaks, una associació d'anàlisi política, ha filtrat a tres diaris i ha publicat a la seva pàgina web informes comprometedors sobre la guerra de l'Afganistan. Aquests documents revelen que els serveis secrets del Pakistan, que reben ajuda econòmica de Washington per lluitar contra els talibans, haurien ajudat la insurgència de l'Afganistan.

La filtració treu a la llum diversos incidents de la guerra, atacs dels exèrcits aliats contra la població civil i, en general, detalls fins ara desconeguts del desenvolupament del conflicte afganès. Abans de la publicació, Wikileaks va donar accés als documents a tres mitjans de comunicació: "The New York Times", el britànic "The Guardian" i la revista alemanya "Der Spiegel". El diari "The New York Times" indica que aquests fets no són verificables però que procedeixen de fonts fiables, el contrari del que creu el govern de Barack Obama.

Washington condemna la filtració

La Casa Blanca ha emès un comunicat en què condemna la filtració i qualifica Wikileaks com a una organització contrària a l'estratègia de Washington a l'Afganistan. Afegeix que la revelació d'aquesta gran quantitat d'informació classificada sobre la guerra suposa una amenaça per a la seguretat nacional.

Wikileaks ja es va donar a conèixer el passat mes d'abril amb una altra filtració. En aquell cas, un vídeo que mostrava com un helicòpter de l'exèrcit dels Estats Units a Bagdad matava a trets un grup de 12 civils, entre els quals hi havia 2 periodistes de l'agència de notícies Reuters.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut