Josep Borrell aquesta setmana en una cimera informal de líders europeus a França
Josep Borrell aquesta setmana en una cimera informal de líders europeus a França (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Una filtració de Josep Borrell hauria esguerrat un intercanvi d'avions a favor d'Ucraïna

La publicació nord-americana Politico diu que Borrell, màxim responsable d'Afers Exteriors i Seguretat de la UE, va fer pública una operació secreta

RedaccióActualitzat

Els Estats Units i els aliats europeus atribuirien a una indiscreció de Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea, el fracàs d'un pla per transferir 28 avions militars a Ucraïna.

En concret, eren caçabombarders polonesos de fabricació russa, del model MiG-29. S'havien d'utilitzar perquè el país presidit per Volodímir Zelenski es pogués defensar millor de la invasió russa, que fa més de dues setmanes que dura.

El cas l'ha destapat la publicació nord-americana Politico en un reportatge. Els periodistes assenyalen que Borrell va anunciar el pla el 27 de febrer i, en conseqüència, va fer pública una operació secreta.

A banda de secreta, la decisió encara no hauria estat consensuada entre els aliats de l'OTAN i tampoc no comptava amb el consens del govern de Joe Biden.

Una de les claus del pacte a diverses bandes era que avions nord-americans F-16 s'havien d'entregar a Polònia perquè el país pogués substituir-los pels MiG-29 hipotèticament lliurats a Ucraïna. El reportatge de Politico afirma:

"La transferència [d'avions] hauria estat possible si s'hagués mantingut l'acord en secret, però va ser impossible després que Josep Borrell, el responsable d'Afers Exteriors i Seguretat de la UE, va declarar de manera inequívoca a la premsa el 27 de febrer que el bloc subministraria caçabombarders a Ucraïna."

Politico assegura que aquest anunci "va ser un xoc per a molts, incloent-hi els aliats de les capitals europees de l'est, que volien que la transferència es fes de manera discreta". Les fonts que cita el reportatge són "alts càrrecs nord-americans i europeus", sense més detalls.

Segons la publicació, un cop Borrell va explicar el pla als periodistes, el govern ucraïnès va reforçar la seva petició d'avions i el pacte va caure en la descoordinació i el caos.

Polònia va intentar forçar l'entrega i els Estats Units la van rebutjar. El Pentàgon va advertir que els F-16 havien de passar abans per un procés de retirada d'alguns elements tecnològics reservats i que el procés podria trigar setmanes.

Alhora, Eslovàquia i Bulgària, que també tenen caçabombarders de fabricació russa, es van afanyar a despenjar-se de qualsevol projecte d'intercanvi d'aquests aparells.

 

ARXIVAT A:
Josep BorrellUcraïnaRússia
Anar al contingut