Una família dona un bressol per facilitar el dol perinatal a l'hospital Trueta de Girona

ACN Girona - Una família ha donat a l'hospital Josep Trueta de Girona un bressol especial per a nadons que neixen morts per tal de facilitar el comiat dels pares. La parella que ha fet la donació, Anna Sánchez i Llorenç Ramon, fa uns mesos van perdre una filla i en aquell moment van tenir "sis hores per estar amb ella", tot i que haguessin volgut estar-hi més estona. Arran de la seva vivència, van descobrir que hi havia un tipus de bressol que mantenia l'escalfor dels nadons. Per això van començar una campanya de donació per comprar un bressol i donar-lo al Trueta. Després d'aconseguir els 3.500 euros necessaris, aquest dimarts han portat el bressol a l'hospital. La campanya segueix oberta per comprar-ne més i repartir-los per altres hospitals gironins.

L'Anna i en Llorenç esperaven una filla, la Núria, que havia de néixer la primavera del 2021. Quan l'Anna ja feia 39 setmanes que gestava el nadó, li van comunicat "la pitjor notícia", que era que la filla havia perdut el batec del cor. Davant d'aquest fet, la mare i el pare van rebre el cos sense vida de la seva filla. La van agafar en braços i va estar "sis hores" junts. L'Anna i en Llorenç van cantar-li cançons, explicar històries i fer-li fotos.

En tot aquest temps van aprofitar per generar tots els records que tindrien de la Núria. "Tota la vida t'aferres amb els moments que vas viure amb ella", explica Anna Sánchez. Llorenç Ramon recorda aquelles sis hores com "els moments més importants de la nostra vida". Al llarg de les hores, però, el cos es va anar refredant i abans que es deteriorés van haver d'acomiadar-se per sempre del nadó. L'Anna assegura que hagués volgut quedar-se "molta estona més" que aquelles sis hores.

Després de viure el dol perinatal, la parella va començar a indagar sobre aquest tipus de pèrdua que ells havien tingut amb la Núria. Arran d'aquesta investigació van descobrir que hi havia una casa del Regne Unit que construïa uns bressols específics per a casos de nadons que naixien morts i que ajudaven a mantenir l'escalfor. Això permet donar més temps a les famílies.

La psicòloga de Neonatologia del Trueta, Natàlia Artigas, recorda que aquest temps permet que els pares "puguin decidir amb calma i no des de l'estat de xoc" com gestionar el dol perinatal. A més, també dona marge en casos en què hi hagi un germà que vulgui conèixer el nadó que ha mort. Fins i tot, Artigas ha recordat casos en què hi ha "complicacions en el part" i les mares estan recuperant-se i "no poden acomiadar-se del seu fill".

Campanya de donació

Davant d'aquesta oportunitat per a futurs casos de pèrdues perinatals i gestacionals, l'Anna i en Ramon van decidir engegar una campanya de donació per recollir diners i comprar un bressol d'aquest tipus. L'objectiu era donar-lo a l'hospital Josep Trueta de Girona per ajudar a altres famílies que hagin de passar per la mateixa situació que fa uns mesos ells van viure.

Ara, han aconseguit recollir els 3.500 euros que val comprar aquest bressol i portar-lo a Catalunya. Aquest dimarts han fet la donació del bressol a l'hospital per tal que el faci servir amb altres famílies. Llorenç Ramon ha recordat que es tracta d'un bressol que tenen "més del 90% dels hospitals del Regne Unit".

Aquest bressol compta amb uns tubs d'aigua a sota que s'escalfen i mantenen la temperatura dels nadons perquè no es refredin tan ràpid. "Si preserves el cos, pots estar més estona amb el teu fill", afegeix Anna Sánchez.

Ara, l'hospital integrarà aquest bressol en el protocol d'actuació en casos de pèrdues perinatals o de nadons de Neonatologia que morin. Quan hi hagi un cas, proposaran a les famílies si volen fer servir el bressol. El cap de Pediatria del Trueta, Josep Pere Poch, ha detallat que l'objectiu és "donar el temps i l'espai que les famílies necessitin" per acompanyar-los en aquest dol.

Poch ha insistit en què fins fa poc no hi havia aquest acompanyament a les famílies, però ha celebrat que "la societat canvia" i per això s'actualitzen els protocols. El cap de pediatria espera que aviat hi hagi "més iniciatives" similars i que altres hospitals puguin tenir també aquests bressols.

De moment, l'Anna i en Llorenç mantenen la campanya de donatius oberta i esperen poder arribar aviat al segon bressol que donaran a un altre hospital gironí. "Tan de bo aviat tots els centres de Girona en tinguin un", ha conclòs Llorenç Ramon. Els interessats en participar en la campanya trobaran la informació a través del perfil d'Instagram 'Els Somnis de la Núria'.

Anar al contingut