Una errada en el sistema immunitari, identificada com una causa de la covid persistent

El descobriment, que associa un grup de proteïnes de la sang amb la covid persistent, obre la porta a millorar el diagnòstic i el tractament de la malaltia

RedaccióActualitzat

D'aquí dos mesos es compliran quatre anys de l'inici de la pandèmia del coronavirus. I, encara avui, molts dels pacients diagnosticats de covid-19 arrosseguen símptomes persistents que, de vegades, poden durar molts mesos o anys.

Ara, una investigació liderada des de la Universitat de Zúric, a Suïssa, ha desvelat una de les causes de la malaltia: una errada en el sistema immunitari.

El descobriment, que s'ha publicat aquest divendres a la revista Science, obre la porta a millorar el diagnòstic i el tractament de la covid persistent.

Els investigadors van trobar que els pacients amb covid persistent presentaven canvis en les proteïnes de la sang. Segons l'estudi, una errada del sistema immunitari que ataca la paret interior dels vasos sanguinis estaria en l'origen d'alguns casos de la malaltia. En concret, la covid activaria el sistema del complement de la sang, un grup d'una seixantena de proteïnes que es troben al plasma sanguini i que estan relacionades amb la resposta antiinflamatòria i immunitària.

Segons explica Onur Boyman, un dels autors de l'estudi, en els pacients que desenvolupen una covid persistent, el sistema del complement no retorna a l'estat basal un cop superada la covid i continua activat, i causa un dany a les cèl·lules sanes del cos. Aquestes proteïnes activades també provoquen inflamació i això explica per què aquests pacients tenen més risc de fer trombes.

En una covid persistent, el sistema del complement del pacient no retorna a l'estat basal un cop superada la infecció per covid-19
En una covid persistent, el sistema del complement del pacient no retorna a l'estat basal un cop superada la infecció per covid-19

A més, els pacients amb covid persistent analitzats també presentaven un creixement dels anticossos contra el citomegalovirus i contra el virus d'Epstein-Barr.

Es calcula que aproximadament el 20% de les persones diagnosticades de covid-19 i el 5% de totes les persones infectades amb el virus SARS-CoV-2 desenvolupen símptomes persistents que poden prolongar-se durant molts mesos.

Lourdes Mateu, directora del Programa Covid Persistent de l'Hospital Germans Trias i Pujol, explica que és molt difícil trobar una única causa de la covid persistent: "Perquè probablement n'hi ha diverses; el que és important és que hi ha molta gent que està treballant en això i aporten aquesta evidència que els pacients no s'ho inventen."

Saber què és el que falla és imprescindible per trobar un tractament. Segons Mateu, fins ara cap estudi s'havia mostrat efectiu per actuar sobre la causa de la covid persistent, però sí per millorar la qualitat de vida dels pacients.

Els símptomes de la covid persistent inclouen fatiga i cansament davant el mínim esforç i una reducció de la capacitat cognitiva. És una malaltia que involucra diversos òrgans del cos.

Els experts en aquesta nova patologia celebren resultats com aquest perquè encara ara és una malaltia qüestionada. I, per això, els investigadors demanen recursos per investigar i també per atendre amb equitat aquests pacients, que han vist com la seva vida ha quedat totalment limitada.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut