El cor de l'Audrey va estar sis hores sense bategar

Una dona reviu després de sis hores amb el cor aturat per hipotèrmia

És la reanimació d'una persona després de l'aturada cardíaca més llarga coneguda a Espanya, i una de les més llargues del món

Juli Rodés AlmerActualitzat

Una dona ha aconseguit sobreviure a l'aturada cardíaca més llarga coneguda a l'estat espanyol, i una de les més llargues documentada a tot el món. Es diu Audrey. Ella i el seu marit es van perdre quan feien una excursió entre Coma de Vaca i Núria el 3 de novembre.

A causa del fred, l'Audrey va entrar en una hipotèrmia severa que la va deixar inconscient i la va fer entrar en aturada cardíaca.

El primer factor de la seva supervivència són els Bombers de la Generalitat, que van trobar la parella malgrat les condicions meteorològiques adverses -presidides per un vent fort- i les poques indicacions sobre la seva situació exacta que tenien i van poder practicar-li unes primeres maniobres sanitàries prehospitalàries.

Pere Serral, del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) del cos de Bombers que va rescatar la dona:

"Ens trobem l'Audrey completament immòbil, inconscient i molt rígida"

 

Un helicòpter dels Bombers va trobar la parella perduda

 

Abans ja havien donat consells, telefònicament, al Rohan Schoeman, el marit, per ajudar-la a entrar en calor:

"Jo em pensava que era morta, perquè vaig estar mirant de notar el pols... jo també tenia els dits freds, no sé si estaven adormits, però no notava que respirés, ni el batec del cor"

A partir d'aquí es posa en marxa el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que va activar fins a sis unitats, entre les quals dos helicòpters medicalitzats -un dels quals de vol nocturn- amb què van traslladar l'Audrey fins a l'hospital Vall d'Hebron, a Barcelona.

L'hospital Vall d'Hebron és el tercer factor de l'èxit d'aquesta història amb final feliç, gràcies al treball conjunt dels equips de Medicina Intensiva, Cirurgia Cardíaca i Anestesiologia i Reanimació.

Quan l'Audrey hi va arribar ja estava preparat un operatiu per realitzar un procediment d'oxigenació amb membrana extracorpòria per reoxigenar els teixits i reescalfar el cos conegut com a ECMO, que de seguida, en el mateix túnel d'Urgències, es va veure que calia aplicar immediatament.

 

L'Audrey i el seu marit, enmig de l'equip que la va salvar

 

Eduard Argudo, del Servei de Medicina Intensiva i integrant de l'ECMO Team, explica el resultat del primer examen de l'Audrey:

"El cor no tenia activitat elèctrica, no hi havia signes vitals, tenia la pell freda i livideses. Semblava que estava morta, però sabíem que, en el context d'una hipotèrmia, l'Audrey tenia possibilitats de sobreviure."

L'Audrey va ser traslladada a un quiròfan, on el Servei de Cirurgia Cardíaca va dur a terme el procediment ECMO mentre els serveis d'Anestesiologia i Medicina Intensiva continuaven amb les maniobres de ressuscitació.

Quan, més tard, l'Audrey va ser traslladada a la UCI, ja en ECMO, encara estava amb el cor aturat.

El cor de l'Audrey Mash no va tornar a bategar de forma autònoma fins al cap de més de sis hores. Un mes després, no se'n sap avenir:

"És increïble, és com un miracle, excepte que tot és gràcies als doctors.

I possiblement aquest hivern no aniré a la muntanya, però espero que a la primavera podré tornar a fer muntanya. No vull que això que m'ha passat em tregui aquest hobby"


Què és l'ECMO?

La tècnica coneguda amb les sigles ECMO s'aplica a pacients crítics amb malalties respiratòries o cardiològiques molt greus per a les quals no n'hi ha prou amb el suport vital convencional.

Consisteix a col·locar les cànules per fer circular la sang fora de l'organisme amb la màquina ECMO, que fa les funcions, temporalment, dels pulmons o del cor: extreu la sang a través d'una cànula gruixuda, la mou mitjançant una bomba centrífuga i la fa passar per l'oxigenador, que incorpora oxigen i retira diòxid de carboni, abans de reintroduir-la al cos per una vena o una artèria.

 


Hipotèrmia severa

La temperatura de l'Audrey, quan va ingressar a la Vall d'Hebron, era de 20 graus, considerada hipotèrmia severa.

Argudo explica que calia "guanyar temps perquè el cervell rebés oxigen mentre tractàvem la causa de l'aturada cardíaca i corregíem les alteracions que presentava". I, en aquest sentit, remarca:

"La hipotèrmia va estar a punt de causar la mort a l'Audrey, però, alhora, també la va salvar perquè el seu organisme, i sobretot el seu cervell, no es va deteriorar. "Si hagués estat en aturada cardíaca tant de temps amb una temperatura corporal normal, hauríem certificat la seva mort. Sabíem que, amb una hipotèrmia tan severa, tenia una oportunitat de sobreviure gràcies a l'ECMO."


Possibles seqüeles neurològiques

A les 21.46, el cos de l'Audrey va arribar als 30 graus. El seu cor feia més de sis hores que estava aturat, i l'equip mèdic va decidir mirar de despertar-lo amb una descàrrega elèctrica. I ho va aconseguir.

L'Audrey encara va necessitar sis dies d'estada a l'UCI per superar una situació de disfunció multiorgànica, que preocupava als metges "especialment" per "les possibles seqüeles neurològiques".

Afortunadament, l'Audrey s'ha pogut recuperar i fa vida pràcticament normal. Li falta recuperar el moviment i la sensibilitat completa a les mans.

Durant els pròxims dies té previst tornar a la feina.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut