El 77% de les persones rescatades per casos d'esclavitud contemporània al Brasil són negres (iStock/Jay Roode)

Una dona passa 72 anys esclavitzada per una família al Brasil sense sou ni vacances

58.000 persones han estat rescatades al Brasil des que el 1995 es va instaurar un sistema d'inspecció del delicte d'explotació laboral

Tenia 12 anys quan va començar a treballar com a empleada domèstica d'una família de Rio de Janeiro i s'hi ha estat durant 72 anys, sense cobrar mai sou ni cap prestació ni fer vacances. El cas s'ha conegut ara, quan el Brasil commemora els 134 anys de l'abolició de l'esclavitud al país.

La dona va néixer en una finca on treballaven els seus pares i de ben petita va començar a servir a casa dels patrons, que se la van emportar cap a Rio.

Segons el Ministeri de Treball, és el cas d'explotació més llarga des que el Brasil va instaurar un sistema d'inspecció contra aquest delicte, fa 27 anys. Des de llavors, les xifres oficials recullen més de 58.000 persones rescatades d'aquesta esclavitud contemporània. El 77% eren negres, com és el cas d'aquesta dona.

Denúncia a les autoritats

El seu nom no s'ha fet públic, però se sap que treballava per a la família Mattos Maia. Segons ells, "era una més de la família", una excusa habitual en casos d'explotació.

L'inspector laboral que s'encarrega del cas, Alexandre Lyra, no ho vol ni sentir i al·lega que "no se li permetia estudiar, ni tenir amistats externes ni tan sols portar la seva pròpia vida", segons recull el portal brasiler UOL.

L'inspector també ha explicat que aquest teòric membre de la família dormia en un sofà davant del dormitori de la mestressa, que tenia una edat semblant a la seva. La custodiava.

El sofà on dormia la dona davant del dormitori de la mestressa (Auditoria Fiscal del Treball del Brasil)

També ha dit, en declaracions al grup Globo, que la dona "es comporta de forma absolutament submisa". "L'ocupador parla per ella. Qualsevol resposta que li demanem, és ell qui respon. Ella no custodia els seus propis documents, que té l'ocupador", ha afegit l'inspector.

Les autoritats la van trobar arran d'una denúncia anònima i, des del 15 de març, és a una residència, a càrrec dels serveis socials. Estan treballant perquè cobri el que se li deu després de set dècades de feina com a empleada domèstica. Per la seva edat, té dret a cobrar pensió, però no ha tingut accés als papers.

Amb 84 anys i sense haver conegut altra vida, va explicar que estava preocupada per qui cuidaria ara la seva mestressa.

ARXIVAT A:
Brasil
Anar al contingut