Una de cada quatre dones nascudes als anys 70 ja no podrà ser mare

Falta informació sobre l'edat de fertilitat de les dones, a partir dels 35 les possibilitats d'engendrar cauen en picat
Una de cada quatre dones nascudes als anys 70 ja no podrà ser mare

Una de cada quatre dones nascudes als anys 70 ja no podrà ser mare

Falta informació sobre l'edat de fertilitat de les dones, a partir dels 35 les possibilitats d'engendrar cauen en picat
Redacció Actualitzat
Les dones de 25 anys actives sexualment té cada mes un 25% de possibilitats de quedar-se embarassada

Les dones de 25 anys actives sexualment té cada mes un 25% de possibilitats de quedar-se embarassada

L'edat mitjana a la qual les dones catalanes tenen el primer fill és als 30,6 anys, pràcticament el país on la maternitat arriba més tard del món, en un empat tècnic amb Suïssa i Itàlia. L'edat per tenir fills cada vegada es retarda més a la nostra societat i les mares de més de 40 anys ja no són una anècdota.

La mitjana d'edat de tenir el primer fill és de 30,6 anys

Ser mare tardana, però, té un preu econòmic, físic i emocional en la majoria dels casos. Les dificultats i el dolor associats al que sovint és un llarg camí fins arribar a l'embaràs no són gaire sabuts perquè qui s'hi troba no ho sol explicar. Des de les clíniques de reproducció assistida, els professionals alerten que cal millorar la informació a les dones sobre els límits de la fertilitat i sobre els riscos de la maternitat tardana. 


Les dones de 25 anys tenen un 25% de possibilitats d'engendrar; les de més de 35 anys, un 12% de possibilitats, les de més de 40 un 5% i les de més de 45 redueixen les possibilitats a 1%. Això vol dir que les dones de 40 anys actives sexualment tenen cada mes un 5% de possibilitats de quedar-se embarassada.

El fenomen de la maternitat tardana té, a més de més riscos per a la mare i el nadó, una conseqüència a nivell demogràfic. Una de cada quatre dones nascudes als anys 70 no serà mare, i l'endarreriment de la maternitat n'és una de les principals raons.

La dra. Diana Guerra, psicòloga de l'IVI (Institut Valencià d'Infertilitat), explica que sovint ha de dedicar una bona part de la consulta a explicar a les dones que volen ser mares quins són els fets i elles es sorprenen perquè ningú els hi ha dit abans:

" De fet és gairebé una sorpresa continua el veure que moltes dones al voltant dels 40 els hi sembla rar no quedar-se embarassades i els hi sembla inclús estrany que ningú els hi hagués dit abans: no et podràs quedar a partir dels 35-36 anys amb la tranquil·litat que tu et penses que et podries quedar. La dona en general està molt assabentada que ha de tenir molta cura de no quedar-se quan no vol quedar-se i molt poc de que a certa edat haurà de necessitar ajuda per quedar-s'hi."

Més de la meitat de les usuàries de reproducció assistida superen els 40 anys. Aquest mes de febrer, un estudi de la Fundació Dexeus constatava que l'edat mitjana de les usuàries és de 39 anys, quatre anys més que fa dues dècades.
 

 

El Dr. Alberto Rodríguez, metge dels servei d'obstetricia de salut de la dona Dexeus, explica que estem enviant un missatge fals a les dones i que en algun moment caldria limitar els tractaments de fertilitat:

" Estem donant una falsa informació a les dones que la maternitat és quelcom prorrogable indefinidament. La cosa es posa lletja al voltant dels 38-40 anys. I el problema és que moltes vegades, les dones es presenten en aquestes edats per la seva primera gestació quan potser el seu pla vital és tenir 2 o 3 fills amb el que dius que al primer arribes just però als següents...És cert que la societat ha de plantejar-se limitar en algun punt aquest tipus de tractaments"

Com més grans són les dones quan pareixen, més intel·ligents són els seus fills

La congelació d'òvuls s'ha multiplicat per 10 en 8 anys

Aquest diumenge el 30 Minuts tracta el tema de la maternitat tardana. "És tard per ser mare?" dona veu als experts i a les mateixes dones perquè expliquin com es viu tot aquest procés. Realitats com l'ovodonació o la congelació d'òvuls són ja habituals als centres de reproducció humana. Noves tècniques que permeten que dones que fa 15 anys no haurien pogut ser mares, ara sí que ho puguin ser i que suposen tota una evolució en el concepte de maternitat.

La periodista Anna Lasaga és una de les autores d'aquest "30 minuts", i aquest dimecres ha visitat el programa Els Matins on ha explicat la manca d'informació sobre com la fertilitat baixa amb l'edat, i el cost personal i econòmic de ser mare a partir dels 38 anys