Barcelona

Una Catalunya independent acabaria tenint un superàvit superior als 11.000 milions, segons el CATN

La independència declarada unilateralment costaria més de 4.000 milions mensuals

RedaccióActualitzat

Una Catalunya independent seria viable econòmicament, d'acord amb els informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). Aquest organisme ha quantificat en més de 4.000 milions d'euros al mes el cost inicial d'una independència declarada de forma unilateral, és a dir, no pactada amb Espanya. Fets els càlculs, però, assegura que Catalunya podria tenir un superàvit anual d'uns 12.000 milions d'euros.

El CATN ha analitzat els costos d'una situació no pactada amb l'estat espanyol durant un període que diu que podria ser de mesos i que defineix com a breu període transitori. La xifra que dóna és d'un cost mensual d'entre 4.000 i 5.000 milions d'euros, per pagar els funcionaris, les pensions, l'atur i les despeses corrents de la Generalitat.

Sense una administració tributària pròpia a ple rendiment i sense el suport de l'estat espanyol, aquests diners podrien sortir per un període breu, segons l'informe, de préstecs d'entitats catalanes o estrangeres, deute públic d'un banc central de Catalunya o de bons que subscrivissin els ciutadans i que podrien ser també bescanviables per futurs impostos.

El Consell Assessor ha estudiat quines despeses i ingressos addicionals tindria la Generalitat quan la independència ja fos plena, amb dades del 2011. Si llavors Catalunya hagués sigut un Estat independent, hauria tingut 39.500 milions de despeses addicionals, la major part per la Seguretat Social, però també per pagar als ajuntaments, els interessos del deute o partides ara inexistents com defensa. Els ingressos, però, serien també molt superiors als d'ara, de més de 45.000 milions, més de la meitat provinents de la Seguretat Social i la resta, d'impostos. Per tant, hi hauria un superàvit de 5.800 milions.

A aquest superàvit l'informe suma 7.000 milions més per la càrrega de deute espanyol que es deixaria d'assumir. Hauria de contribuir, això sí, a organismes internacionals com la Unió Europea, cosa que representaria un cost anual de 1.400 milions. El resultat final, segons els assessors del govern, seria un guany fiscal d'11.500 milions d'euros, gairebé un 6% del PIB.

El cost d'un boicot espanyol: entre un 1 i un 2% del PIB

Un altre càlcul que ha fet el CATN és el cost que tindria un boicot comercial de la resta de l'estat cap a Catalunya arran d'una hipotètica independència. El xifren en una caiguda d'entre l'1 i el 2% del PIB, un descens que quedaria "compensat per la desaparició del dèficit fiscal".

L'organisme assessor que encapçala Carles Viver Pi-Sunyer rebutja els escenaris catastrofistes i conclou que, a llarg termini, el que és important és la capacitat d'exportació i innovació en el mercat internacional. De tota manera, recomana prevenir el possible boicot i cooperar amb els sectors que en poden ser objectiu, com ara el del cava.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut