Una antiga colònia tèxtil reviu amb famílies d'una cooperativa que la rehabiliten

Amb aquests trenta nous inquilins la Colònia Vidal de Puig-reig ha recuperat "la vida" d'aquest patrimoni industrial

Núria BacarditActualitzat

Nous veïns per a la quinzena d'antics treballadors que queden a la colònia Cal Vidal de Puig-reig, i que ara ja són grans. Són famílies joves que s'hi han instal·lat amb un contracte de masovers urbans.

La trentena de nous inquilins s'hi van establir fa un any, gràcies a acord firmat amb la societat gestora, propietària de la finca, a canvi que la dotin de serveis i recuperin aquesta joia del patrimoni industrial i que rehabilitin els pisos i locals com les antigues botigues o el bar.

Daniel Hayes, de la cooperativa Vidàlia, explica que van signar aquest contracte de masoveria urbana per 75 anys, amb la idea de restaurar i salvar la colònia.

Dos masovers arreglant un dels pisos de la colònia de Cal Vidal (ACN/Gemma Aleman)

A la colònia hi van arribar a viure unes 700 persones, treballadors i treballadores amb les seves famílies de l'antiga fàbrica tèxtil, que va estar 79 anys en funcionament. Als anys 80 va tancar i des d'aleshores la colònia s'havia anat despoblant.

Pilar Pascua, nascuda a la colònia, assegura que semblava un cementiri, ja que només hi havia quedat gent gran. En canvi, ara "és un goig", diu. I l'Encarnación Olonia, nascuda a la colònia, hi afegeix que "de criatures feia temps que no se'n veia ni una".

Cada família del projecte cooperatiu hi ha aportat 15.000 euros de capital social i ha d'invertir 20 hores setmanals en feines comunitàries.

Els habitatges a Cal Vidal són individuals, però compten amb espais compartits. Queralt Jorba, de la cooperativa Vidàlia, explica que cuinen els àpats --dinar i sopar-- conjuntament i després cadascú decideix si se'l menja al menjador comunitari o a casa seva. I és que volen recuperar la vida en comunitat que "era d'alguna manera com es vivia aquí".

A més, es lloguen espais rehabilitats per fer esdeveniments i ofereixen una programació cultural i artística, ara aturada per la Covid-19.

Masovers a dins d'un habitatge (ACN/Gemma Aleman)

El Daniel assegura que els que vivien a les colònies eren completament autònoms, i diu que la intenció és recuperar l'autonomia d'aquest espai i deixar de banda la insostenibilitat de la societat en la qual vivim.

L'Ajuntament veu bé el projecte, però els preocupa la hipoteca de 14 milions d'euros que pesa sobre la finca i també la manera com es fan les obres, com explica Josep Maria Altarriba, alcalde de Puig-reig.

"Una xarxa de clavegueram necessita d'un projecte fet per especialistes, de la mateixa manera que una xarxa de distribució d'aigua no es pot fer de qualsevol manera, sense projecte, sense permís d'obres."


Els masovers confien a arribar a un acord i esperen ampliar la comunitat amb el centenar de cases que hi ha a la colònia.

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut