Un turista d'un hotel de cinc estrelles gasta cinc cops més aigua que un barceloní

Ens fixem en el consum d'aigua del sector hoteler de Barcelona, que va dels 150 litres per persona i nit als establiments més modestos fins als 500 dels de gran luxe

Sònia Poll Martínez/Begoña Grigelmo MiguelActualitzat

Passar una nit en un hotel de gran luxe o de cinc estrelles a Barcelona suposa un consum de 500 litres per persona i nit. Un volum que és cinc vegades superior al consum domèstic que fa un barceloní de mitjana, que és de 106 litres al dia. Als establiments més modestos el consum és de 150 litres per persona/dia, en el cas dels de 3 estrelles, la despesa és de 232 litres per client/dia, i 373 en els de 4.

El consum d'aigua dels allotjaments turístics de la capital equival al consum d'aigua de tota la comarca del Garraf.

Aquestes són les dades que posa sobre la taula un estudi de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona del 2016 on s'analitzen els impactes més significatius del turisme a la ciutat. Des dels Jocs Olímpics del 1992, a Barcelona el nombre de turistes s'ha multiplicat per 5, i ha arribat als 17 milions.

 

L'aigua, entre 1% i 5% de la facturació d'un hotel

El creixement continu de turistes implica un cost ambiental. Alguns hotels incorporen mesures per estalviar aigua i reutilitzar-la, però, en general, segons els investigadors de l'Institut de Recerca de l'Aigua, als hotelers el consum d'aigua no és un aspecte que els preocupi gaire, perquè del total de la facturació de l'hotel, la despesa en aigua suposa només entre un 1 i un 5 % de la factura.

Un dels seus investigadors, Gianluigi Buttiglieri, diu que cal que els hotels inverteixin en dipòsits que tractin les aigües grises, les de les dutxes, i les reutilitzin per a les cisternes dels vàters o per regar, perquè: 

"El tractament d'aigües grises pot suposar un estalvi molt important, perquè s'estima que l'ús per a les dutxes pot ser com a mínim el 50% de la necessitat total d'un hotel."

El tractament d'aigües grises per reutilitzar l'aigua

Un dels hotels que ha incorporat aquest sistema de tractament d'aigües grises és l'Hotel Me Barcelona, a tocar de la plaça de Catalunya.

Hotel Me Barcelona

El subdirector de l'Hotel Me, Adolfo Bárcena, explica que el sistema de filtratge d'aigües grises els permet, segons l'ocupació de l'hotel, poder reutilitzar un 25% de l'aigua de les dutxes, i que un cop neta, la poden tornar a fer servir per a les cisternes dels vàters, i avança:

"Ens estem plantejant augmentar el dispositiu de recuperació d'aigües grises per augmentar aquest percentatge."

Zona d'aigües grises de l'Hotel Me Barcelona

Des de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, Buttiglieri assegura que els hotels necessiten més del doble d'aigua que la que es necessita en una casa, perquè en consumeixen en camps de golf, a les piscines i a l'spa. I suggereix altres recomanacions per reduir-ne el consum. La primera és la sensibilització dels turistes, i també dels treballadors de l'hotel.

En segon lloc, es pot monitorar la quantitat d'aigua que l'hotel necessita i per a què. Altres solucions que, segons Gianluigi Buttiglieri, els hotels poden adoptar és l'ús d'airejadors d'aigua per a les aixetes o cisternes de WC de doble botó. Ara, també molts hotels tenen rentadores industrials per rentar la seva roba d'una manera més eficient reutilitzant l'aigua.

"Els allotjaments turístics consumeixen entre el 8% i el 12% de l'aigua total de la ciutat."

En hotels de 4 estrelles, com el Barcelona Catedral, es calcula que la mitjana de consum d'aigua per pernoctació és de 300 litres. La directora comercial d'aquest hotel, Susanna Corral, diu:

"A l'incorporar airejadors a les aixetes, hem aconseguit reduir el cabal de l'aigua i, en comptes de 10 litres per minut, ara en ragen 5."


Omplir la banyera són 300 litres d'aigua

Totes les habitacions d'aquest hotel, 80, tenen banyera, excepte quatre que estan adaptades amb plat de dutxa. A l'habitació el turista es troba amb un tríptic informatiu on se l'intenta sensibilitzar sobre l'ús de l'aigua:

"Quan un client omple la banyera fa servir 300 litres d'aigua, mentre que si es dutxés només en gastaria 50."

Omplir la banyera suposa consumir 300 litres d'aigua

L'hotel té previst fer una reforma de les habitacions, però les banyeres no les canviaran, i la directora comercial ho justifica dient que de moment no està previst:

"Molta gent ve als hotels i vol banyera. Hem de canviar aquest concepte, que la gent s'ha de dutxar, no s'ha de banyar."


Estiu sense més restriccions al sector turístic

El Gremi d'Hotels de Barcelona ha declinat parlar del consum d'aigua a TV3, però aquest dimecres, en una trobada entre el sector turístic i l'Agència Catalana de l'Aigua per analitzar l'estat de la sequera que viu Catalunya, han dit que començaran estudis per calcular els consums del sector turístic. De moment, els únics estudis que hi ha són els de Barcelona Regional, publicats per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.

En els municipis en estat d'excepcionalitat per sequera l'aigua està restringida a 230 litres per habitant i dia (incloent-hi activitats econòmiques i comercials. A la reunió entre l'ACA, la directora general de Turisme, i gairebé mig miler de persones entre representants del sector i alcaldes de municipis turístics, han anunciat que el pla de sequera ja té previst l'augment del consum d'aigua a l'estiu. Per Samuel Reyes, director de l'Agència de l'Aigua: "Tenim una Catalunya molt diferent en cadascun dels municipis, i a les costes augmenten la seva població, a vegades fins a quatre vegades més, i això s'ha tingut en compte de cara als consums en el pla especial de sequera." 

La directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, ha dit:"El sector està compromès i té moltes ganes de fer la feina ben feta." I ha afegit que és una tasca que cal fer entre tots, i que s'ha de conscienciar el visitant que s'emporti records de Catalunya, però que no s'emporti la nostra aigua.

ARXIVAT A:
SequeraTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut