La sentència reconeix com a malaltia professional el contagi per Covid d'un auxiliar administratiu d'un centre de salut
La sentència reconeix com a malaltia professional el contagi per Covid d'un auxiliar administratiu d'un centre de salut

Un tribunal reconeix per primer cop a un administratiu la Covid com a malaltia professional

Un auxiliar administratiu d'un centre sanitari, primer treballador a Espanya amb la Covid reconeguda com a malaltia professional en una sentència

Actualitzat

Un tribunal de Talavera de la Reina ha reconegut per primer cop a l'Estat la Covid com a malaltia professional a una persona que treballa en un centre sanitari i que es va contagiar.

La sentència afecta un auxiliar administratiu que va estar dos períodes de baixa temporal per síndrome respiratòria aguda derivada de la Covid i, més tard, va tenir dispnea i alteracions respiratòries. Tant la Seguretat Social com la mútua col·laboradora Solimat li van denegar el reconeixement de malaltia professional.

El treballador, amb el suport del sindicat CSIF, va interposar una denúncia davant el jutjat. I ara la justícia li ha donat la raó.

La sentència diu que està acreditat que aquest treballador va patir un procés d'incapacitat temporal amb diagnòstic de síndrome respiratòria severa associada al coronavirus i que, per tant, va tenir una malaltia professional. El tribunal considera provat que l'auxiliar va estar exposat al contagi de la Covid per la seva professió. La segona incapacitat temporal, per dispnea i alteracions respiratòries, també la considera malaltia professional perquè les dues patologies són derivades del contagi de la Covid.

Pel sindicat CSIF, aquesta sentència obre la porta a altres reclamacions de treballadors sanitaris contagiats amb la Covid. Asseguren que tenen centenars de reclamacions a punt de presentar-se.

 


Fins al mes de març d'aquest any s'han registrat 13.252 accidents de treball per la Covid entre persones que treballen en el sector sanitari a tot l'Estat, 24 d'aquests mortals. Una xifra que suposa només un 10% del total de casos registrats de Covid entre el personal sanitari. Pel sindicat, és "escandalós" que a més de 100.000 treballadors de l'àmbit sanitari no se'ls reconegui la Covid com a accident laboral.

Des del sindicat denuncien que les administracions han exercit "el pitjor maltractament" amb els professionals del món sanitari perquè no han fet cap esforç per fer un seguiment dels contagis. Demanen que es reconeguin els contagis de la Covid com a malaltia professional i que es reforcin les mesures de prevenció als centres de treball.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut