Imatge de Keith LaMar (keithlamar.org)
Imatge de Keith LaMar (keithlamar.org)

Un pres afroamericà participarà des del corredor de la mort en concerts de jazz a Catalunya

Keith LaMar, que fa 28 anys que està en règim d'aïllament en una presó d'Ohio, intervindrà als concerts "Freedom First: jazz des del corredor de la mort"

RedaccióActualitzat

Keith LaMar, un pres que és al corredor de la mort d'una presó dels Estats Units, participarà als concerts "Freedom First: jazz des del corredor de la mort" al Black Music Festival de Girona i l'Irídia Festival de Barcelona.

LaMar, que porta 28 anys en règim d'aïllament a la presó estatal d'Ohio, hi intervindrà per telèfon com ja ha fet en altres concerts. Recitarà els seus poemes acompanyat d'Albert Marquès al piano, Erin Corineen a la veu i la flauta, Manel Fortià al contrabaix i Marc Ayza a la bateria.

"Aquests concerts són una gran oportunitat d'amplificar la meva veu i de conscienciar, perquè el que em passa a mi podria passar-li a qualsevol", ha dit en una connexió telefònica durant la presentació de l'Irídia Fest.

L'any passat, en una conversa amb TV3, LaMar explicava la importància que ha tingut la música per a la seva salut mental dins de la presó:

"Escoltar jazz i familiaritzar-me amb les beceroles de la improvisació m'ha ajudat a improvisar estratègies per sobreviure aquí les tres últimes dècades. La música ha estat clau per conservar el seny i mantenir-me d'una peça".


Acusat de matar cinc reclusos

LaMar està acusat de matar cinc presoners durant un motí en una presó on complia sentència per un altre homicidi. Sempre ha defensat que és innocent i ara està esperançat perquè, segons ha explicat, el fiscal que va acusar-lo "va utilitzar les mateixes proves en altres casos".

Ell i els seus advocats defensen que en el judici va haver-hi moltes irregularitats, un fet habitual en els judicis a ciutadans afroamericans. L'execució de LaMar està fixada per al novembre d'aquest any, tot i que està intentant aconseguir que es reobri el cas.

Mentre espera la decisió, continua aïllat 22 de les 24 hores del dia. Una situació que aguanta gràcies a la música. A la presó, llegir i el jazz són les principals ocupacions que té.

Keith LaMar interevenint per videoconferència en la presentació de l'Irídia Festival
Keith LaMar interevenint per videoconferència en la presentació de l'Irídia Festival (ACN / Pere Francesch)

L'amistat amb Albert Marquès

Els concerts són una iniciativa d'Albert Marquès, un músic català establert als Estats Units i impulsor de la campanya "Justice for Keith LaMar", que lluita contra la pena de mort i intenta evitar l'execució de LaMar.

Marquès va conèixer el cas de LaMar en els inicis del moviment Black Lives Matter. El va conèixer i va quedar captivat per la seva humanitat. "El Keith és un ser extraordinari", deia el març passat a l'aleshores corresponsal de TV3 als Estats Units, Xesco Reverter.

Lamar i Marquès comparteixen la passió pel jazz i van decidir gravar un àlbum junts. "Freedom First", enregistrat entre 2020 i 2022, és el primer de la història en què hi participa un artista des del corredor de la mort.

El pianista català resident a Nova York, Albert Marquès, durant un concert del projecte Freedom First
El pianista català resident a Nova York Albert Marquès, durant un concert del projecte Freedom First

La proposta es va poder escoltar l'any passat a la sala Jamboree, en el marc del Festival Mas i Mas:


Ara, les cançons del disc se sentiran a Catalunya la setmana que ve: l'1 de febrer al Centre Cultural La Mercè de Girona i el 2 de febrer a la sala Paral·lel 62 de Barcelona.

 

ARXIVAT A:
Pena de mortEstats UnitsMúsica
Anar al contingut