Barcelona

Un pacte entre el PSC i el PP desencalla el futur del castell de Montjuïc

Un pacte entre el PSC i el Partit Popular ha desencallat la posada en marxa del Centre Internacional per la Pau del Castell de Montjuïc de Barcelona. L'acord s'aprovarà demà, a la Comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona, però no comptarà amb el suport de la resta de grups municipals. El Ministeri de Defensa formarà part del Consorci de Gestió del Castell de Montjuïc, però l'Ajuntament tindrà majoria al Consell Rector. CiU i ERC han retret a l'alcalde Jordi Hereu que hagi acceptat una cessió condicionada del castell. D'altra banda, ICV també s'ha desmarcat del seu soci de govern.

Actualitzat
Demà, l'Ajuntament aprovarà els estatuts del Consorci que gestionarà el futur Centre Internacional per la Pau del castell de Montjuïc, pactat entre el PSC i el PP. Segons aquest text, al qual ha tingut accés Catalunya Informació, el nou ens estarà presidit per l'alcalde, i la ministra de Defensa en serà la vicepresidenta primera. L'Ajuntament tindrà majoria al Consell Rector, i la resta de membres se'ls repartiran a parts iguals el Ministeri de Defensa i la Generalitat. Per a decisions estratègiques determinades, però, hi caldrà unanimitat.

El cap de files d'ICV a l'Ajuntament, Ricard Gomà, s'ha desmarcat, aquest cop, dels socis de govern socialistes. Gomà ha dit que continuaran treballant pel "model de centre de la pau, el desarmament i la gestió alternativa dels conflictes". Malgrat això, també ha expressat la "temença que la presència del Ministeri de Defensa pugui ser un element condicionant".

La portaveu del PP, Àngels Esteller, ha destacat que "les forces armades són, actualment, un valor de pau" i ha reivindicat "que tots els elements històrics i de referència siguin presents al castell de Montjuïc".

CiU i ERC retreuen a Hereu la cessió condicionada del castell

El portaveu de CiU, Jaume Ciurana, ha dit que el seu grup continua "reivindicant una modificació de l'ordre ministerial" i que, per tant, "la cessió sigui plena i absoluta".

El president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, ha assegurat que "el que s'obté és només un retorn parcial i condicionat amb el Ministeri de Defensa, amb tota la parafernàlia que això suposa".
Anar al contingut