L'incident ha passat l'escola Viertola de Vantaa, als afores de la capital
L'incident ha passat a l'escola Viertola de Vantaa, als afores de la capital (Reuters/Markku Ulander)

Un nen de 12 anys mata un company a trets i en fereix dos més en una escola a Finlàndia

L'incident ha passat a l'interior d'una aula de l'escola Viertola de Vantaa, als afores de Hèlsinki

RedaccióActualitzat

Un nen ha mort i dos més han resultat ferits de gravetat en un tiroteig en una escola de Finlàndia. Segons la policia, l'autor de l'incident és un alumne del mateix centre d'entre 12 i 13 anys i ja ha estat detingut.

Els nens implicats en l'incident són alumnes de sisè de primària de l'escola Viertola de Vantaa, als afores de Hèlsinki, i els pares han explicat a l'Yle, la televisió pública finlandesa, que el tiroteig ha tingut lloc a l'interior d'una aula.

Les autoritats han informat que l'agressor ha fugit del lloc dels fets a peu i ha estat detingut per la policia del barri de Siltamäki. L'autor, que no pot anar a la presó per tenir 12 anys, està acusat d'assassinat i d'intent d'homicidi i, després d'interrogar-lo, la policia el lliurarà als Serveis Socials.

L'arma utilitzada, segons els agents, era d'un familiar proper a l'autor dels trets que tenia llicència per utilitzar-la.

L'incident s'ha produít a l'escola Viertola de Vantaa, un suburbi de la capital
Desenes de cotxes policials i ambulàncies s'han desplaçat fins al lloc dels fets (Reuters/Markku Ulander)

La policia ha rebut l'avís aquest dimarts a les 9.00 del matí i ha alertat la ciutadania perquè evités transitar per la zona de l'escola i no sortís de casa fins a nou avís. Desenes de cotxes policials i ambulàncies s'han desplaçat fins al lloc dels fets.

Els dos nens ferits han estat traslladats a l'hospital i s'ha obert una investigació per aclarir el motiu de l'atac.

El tiroteig ha passat en una de les parts de l'escola Viertola, situada a pocs quilòmetres de l'aeroport de Hèlsinki-Vantaa, on fan classes els alumnes de 3r a 6è de primària. En total, al centre hi estudien prop de 800 alumnes d'entre set i setze anys, i hi treballen 90 empleats.
 

La classe política, commocionada

Els integrants del govern finlandès, així com membres de l'oposició, s'han mostrat "impactats" per la notícia i han enviat el seu condol  i mostres de solidaritat a les famílies dels nens afectats.

"L'incident em commociona profundament", ha afirmat el primer ministre finlandès, Petteri Orpo.

"No puc imaginar-me el dolor i la preocupació que estan experimentant les famílies en aquests moments", ha apuntat la ministra de l'Interior, Mari Rantanen.

La ministra d'Educació, Anna-Maja Henriksson, ha qualificat la notícia de "terrible", i la ministra de Finances, Riikka Purra, ha apuntat que un fet com aquest "no hauria d'haver passat mai".

 

18 víctimes en els tirotejos del 2007 i el 2008

En les últimes dues dècades hi ha hagut diversos tirotejos a Finlàndia que han causat desenes de víctimes, entre elles dues massacres perpetrades per dos alumnes de dos centres educatius diferents.

L'any 2007, un estudiant de 18 anys va matar a trets sis alumnes d'una escola de la ciutat de Jokela, al nord de Hèlsinki. En l'incident també van morir la infermera i el director del centre.

L'any següent, el 2008, un altre estudiant va disparar i va matar nou alumnes i un professor amb un rifle semiautomàtic en un centre educatiu de la ciutat de Kauhajoki.

Arran d'aquests incidents, Finlàndia va endurir les lleis sobre la tinença d'armes, marcant en 18 anys l'edat mínima però deixant la porta oberta a tots els majors de 15 anys a poder sol·licitar un permís per utilitzar l'arma d'una altra persona.

Les autoritats han detingut l'autor del tiroteig instants després de l'incident
Les autoritats han detingut l'autor del tiroteig instants després de l'incident (Reuters/Markku Ulander)

El país nòrdic té una població de 5 milions i mig d'habitants i compta amb 430.000 llicències d'armes, segons dades del govern.

Però el nombre de persones amb llicència no està directament relacionat amb les armes, ja que la llei permet a aquells que tenen llicència tenir-ne més d'una. En total, el govern calcula que hi ha més d'un milió i mig d'armes en circulació.

ARXIVAT A:
Finlàndia
Anar al contingut