Els voluntaris i els científics del Field Museum d'història natural van recollir 961 ocells morts
Els voluntaris i els científics del Field Museum d'història natural van recollir 961 ocells morts (The Field Museum/Daryl Coldren)

Un miler d'ocells moren de cop en xocar de nit contra un edifici de Chicago

Les altes temperatures i el vent van fer retardar la migració de milers d'ocells, que, en millorar les condicions, van sobrevolar la ciutat a cotes molt baixes

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Un miler d'ocells han mort en xocar contra un edifici de Chicago. Va passar la nit de dimecres passat. És la mortaldat més gran que des de fa 40 anys els ornitòlegs de la ciutat han vist d'una sola tacada. 

Milions d'ocells sobrevolen la ciutat durant la temporada de migració i moltes aus moren estavellades als vidres, però el que dijous al matí es va trobar als peus del centre de convencions McCormick Place va ser inusual.

Els voluntaris i els científics del Field Museum d'història natural van recollir 961 ocells morts.

Els voluntaris i els científics del Field Museum d'història natural van recollir 961 ocells morts
Els voluntaris i els científics del Field Museum d'història natural van recollir 961 ocells morts (The Field Museum/Daryl Coldren)

Els membres de diverses societats ornitològiques com la Chicago Birds Collision Monitors (CBCM) surten cada dia de matinada per observar els ocells, recollir els ferits i els que han mort per xocar contra edificis i finestres.

La nit de dimecres a dijous un nombre extraordinari d'ocells migradors van sobrevolar la ciutat. També va ser sorprenent el nombre d'animals morts, explica Douglas Stotz, ecologista sènior de conservació del museu. "He estat a Chicago observant ocells durant 40 anys i mai, mai he vist res semblant", va dir diumenge al New York Times

Fins ara el rècord havia estat d'uns 200 ocells morts. També és cert que alguns dies no moren ocells.
 

Retard migratori per les condicions meteorològiques

Stotz ha explicat que una gran quantitat d'ocells emigraven aquella nit perquè el seu viatge s'havia retardat per condicions meteorològiques desfavorables. Els dies abans "la temperatura havia estat inusualment alta i els ocells van trobar un vent en contra".

"Quan les temperatures van baixar i el vent va canviar, un gran nombre d'ocells van aprofitar la millora de les condicions i van sobrevolar Chicago."

Al voltant de les 3.40 de la matinada de dijous, prop d'un milió i mig d'ocells van sobrevolar el comtat de Cook, segons calcula BirdCast, un projecte de seguiment de la migració d'ocells del Laboratori d'Ornitologia de la Universitat de Cornell a Colorado i la Universitat Amherst de Massachusetts

Els ocells, segons Stotz, haurien intentat esquivar un sistema de tempestes, de manera que van volavar més arran de terra i "es van confondre amb llums i finestres, que no saben que no poden travessar".

De fet, això explica que s'estavellessin contra el Centre de Convencions, que no és especialment alt, uns quatre pisos, en comparació amb els gratacels de la ciutat.

El mateix dijous es van trobar uns 300 ocells ferits i entre 700 i 800 de morts en altres parts del centre de Chicago. Al peu d'alguns edificis es van recollir més de 100 ocells morts o ferits, segons el Chicago Bird Collision Monitors.

 

Llums apagats i gats dins de casa

S'estima que cada any moren entre 365 i 988 milions d'ocells i molts més resulten ferits a Amèrica del Nord a conseqüència dels xocs amb vidres i finestres, segons un estudi de l'Institut Smithsonian de Biologia de la Conservació i el Servei de Pesca i Vida Silvestre dels Estats Units, fet el 2014.

Aquest és un problema a moltes ciutats i ha portat científics i societats ornitològiques com la CMBC a promoure mesures en la il·luminació i el disseny dels edificis per fer-los més segurs per a les aus i reduir els riscos de col·lisió. "El nostre projecte col·labora amb la direcció de l'edifici, els arquitectes, els urbanistes i el públic per evitar els xocs d'ocells", expliquen.

A més, a través de les xarxes socials avisen els ciutadans quan el flux migratori d'aus és més alt, i animen a seguir les recomanacions per evitar les col·lisions: "Llums apagats, gats tancats a casa i posar cintes reflectants a les finestres". 

Stotz també ha recordat la importància que els edificis apaguin els llums durant la temporada de migració d'ocells i que els propietaris de l'edifici optin per finestres menys reflectants o més opaques, més segures per als ocells.

Els grups ornitològics acusen el centre de convencions de no respectar l'apagada dels llums dels edificis durant la nit, malgrat que en un comunicat, McCormick Place reitera el seu compromís a evitar la col·lisió d'ocells i la seva participació amb la Lights Out Chicago.

El comunicat diu que els llums del complex estan apagats tret que siguin necessaris per als treballadors i els visitants, i en aquest sentit admeten la possibilitat que se celebrés algun esdeveniment que obligués a tenir els llums encesos.

Els ocells recollits pels voluntaris s'utilitzaran per a la investigació ornitològica. Es dipositen al Field Museum, on una colònia d'escarabats en menja la carn i deixa els ossos nets per ser usats en diversos estudis.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCrisi climàticaBiodiversitat
Anar al contingut