Barcelona

Un matalàs vibratori redueix el dolor i la fatiga en pacients amb fibromiàlgia

Ho demostra un estudi de l'Hospital del Mar a 60 pacients als quals s'ha aconseguit reduir tres dels quatre símptomes més importants de la malaltia

RedaccióActualitzat

Un estudi de l'Hospital del Mar de Barcelona demostra que l'estimulació per vibració durant la nit millora els símptomes de la fibromiàlgia. És la primera vegada al món que s'avança en aquesta malaltia a través d'aquest sistema, que aporta vibració de baixa intensitat al matalàs del llit. L'estudi han donat resultats positius en gran part d'una seixantena de pacients.

Després de 21 dies de tractament, els resultats han estat molt bons en la disminució de tres dels quatre símptomes més importants de la patologia, com explica Joan Deus, de la Unitat de Recerca en Ressonància Magnètica de l'Hospital del Mar.

"El dolor, després d'aplicar l'estimulació vibrotàctil 21 dies, durant tres hores a la nit, hem aconseguit reduir-lo, abans del tractament, en un 20% aproximadament. La fatiga l'hem reduït en un 40%. I també hem millorat la qualitat del son."

 

Els símptomes de la fibromiàlgia són dolor, fatiga, trastorns del son i dèficit d'atenció

Un quart símptoma, el dèficit d'atenció, no va mostrar variacions, tot i que els investigadors de l'hospital creuen que es deu al poc temps de la prova i que en teràpies més llargues també mostraria una evolució favorable. De fet, ja durant la primera setmana de la prova, els pacients reconeixien que es trobaven molt millor.

"Molts malalts ens comentaven que a partir del cinquè dia de l'estimulació ja notaven millores significatives (···) El que fem no és curar la malaltia, el que fem és millorar una simptomatologia que permet tenir una millor qualitat de vida a la persona (···) Tenien ganes de fer coses, podien fer coses i això repercutia en el seu estat d'ànim i en tots els altres símptomes de la malaltia."


Ara s'està fent un altre estudi per comprovar amb ressonàncies al cervell els resultats obtinguts, i també es volen fer assajos per veure si aquest sistema pot ser útil en altres malalties, com ara les que tenen relació amb disfuncions del son.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut