Un invent català per reduir les emissions de metà, un gas superescalfador global

Un catalitzador permet reduir les emissions de metà, el segon causant de l'escalfament global després del CO₂

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero

Amb l'atenció cada cop més posada sobre el metà, els científics observen com la seva concentració a l'atmosfera no para de créixer. Sí, el CO₂ és el gas amb efecte hivernacle de què més es parla, ja que és el responsable de la major part de l'escalfament global, però el metà és un superescalfador, 80 cops més que el diòxid de carboni.

Això i el fet que es dissipi molt més ràpid que el CO₂ fa que els experts climàtics demanin reduir les emissions de metà com més aviat millor: si ho féssim un 40% abans del 2030, podríem limitar 0,3 graus l'augment de temperatura per al 2040.

La ciència ha posat com a línia vermella no depassar els 1,5 graus, així que la reducció ràpida i sostinguda de les emissions de metà (CH₄) són clau per limitar l'escalfament global a curt termini i també per millorar la qualitat de l'aire.


Una descoberta catalana que pot ajudar a reduir el CH₄

Amb aquest objectiu han treballat els investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya, que han trobat la manera de reduir una part de les emissions de metà des de l'origen, amb un sistema que ja és aplicable comercialment.

Es tracta d'un catalitzador, un compost químic de pal·ladi i platí que es pot posar en un filtre directament a les sortides dels gasos de les calderes de gas i els tubs d'escapament dels vehicles. Aquestes dues fonts deixen anar una part important del CH₄. També l'emeten l'agricultura i la ramaderia, els abocadors, el desglaç del permagel... però el transport i la climatització de les llars han centrat les investigacions.

La investigadora Núria Jiménez Divins al laboratori investigant el catalitzador de metà
La investigadora Núria Jiménez Divins al laboratori investigant el catalitzador de metà (3Cat)

Als laboratoris de la UPC, la investigadora Núria Jiménez Divins manipula la pols de pal·ladi i platí capaç de fer una reacció química sobre el metà: "El nostre catalitzador és capaç de fer, in situ, a la sortida del gas o el tub d'escapament, que el metà i l'aire reaccionin i es converteixi en CO₂. Que el diòxid de carboni també és un gas d'efecte hivernacle, però amb un poder d'escalfar molt menor".

L'ús de gas natural continua augmentant

"El gas natural es compon un 90% de metà i durant molts anys s'ha promocionat el seu ús en l'àmbit domèstic. A tot Europa el seu ús està augmentant i molts països el defensen com a combustible de transició per eliminar el carbó", diu la investigadora Núria Jiménez Divins.

Molts científics sostenen que el nom "gas natural" hauria de canviar pel de "gas fòssil" i veuen amb preocupació com el gas es considera una alternativa a continuar utilitzant mentre no trobem altres fonts energètiques més sostenibles ni despleguem les energies renovables necessàries. Fins i tot la Comissió Europea la considera una energia "verda".

Ara mateix el metà és responsable del 25% de l'augment de la temperatura global. I si les emissions d'aquest hidrocarbur continuen augmentant, no aconseguirem frenar l'escalfament global.


Un descobriment que ja té aplicació pràctica

De vegades els descobriments es queden als laboratoris, però aquest ja té una empresa de cotxes interessada i també es pot aplicar a calderes, tant industrials com casolanes.

"La part interessant del descobriment és que és de molt fàcil aplicació i que es pot fer ara mateix" diu Núria Jiménez.

Això sí, aquesta eina minimitza les emissions de metà, però no ha de fer oblidar el que defensen els científics: l'única manera de frenar l'escalfament global és deixar de cremar combustibles fòssils.

 

 
ARXIVAT A:
Crisi climàticaRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut