Banderes de la UE onegen a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les (Foto: EFE)
Banderes de la UE onegen a la seu de la Comissió Europea
Washington

Un informe dels EUA apunta que Europa s'enfronta al col·lapse, al declivi o a un renaixement a dues velocitats

L'informe "Tendències globals 2030: Móns alternatius" del Consell Nacional d'Intel·ligència dels EUA alerta que Europa s'enfronta a perdre influència mundial.

RedaccióActualitzat
El futur de la Unió Europea no està gens clar tal com ho valoren els Estats Units d'Amèrica. Un informe que ha fet públic el Consell Nacional d'Intel·ligència dels EUA parla d'un possible col·lapse, d'un declivi lent o, en el millor dels casos, d'un renaixement a dues velocitats. Un dels membres del consell, Mathew Burrows, ha explicat per què han expressat els seus dubtes sobre el paper d'Europa a l'estudi "Tendències globals 2030: Mons alternatius": "El PIB, el volum comercial, el nombre de companyies transnacionals o les capacitats tecnològiques faran totes juntes que Europa es mantingui com un gran poder el 2030. La qüestió clau és si la influència europea equivaldrà al seu pes col·lectiu".  

L'estudi apunta que Europa continuarà sent una de les superpotències d'aquí vint anys, però insisteix que sobre si mantindrà el seu pes col·lectiu en el futur "hi ha molt en joc, tant políticament com econòmica, i el futur Europa és molt incert". Segons entenen, la crisi "ha posat al descobert les tensions i divisions entre els estats membres" i no existeix un consens entre els experts sobre quina serà la fórmula futura de la regió, tot i que coincideixen a assenyalar que "no s'assemblarà a l'Europa d'avui".

En canvi, l'estudi és més optimista sobre l'Amèrica Llatina en les pròximes dues dècades, i afirma que tot i el crim organitzat i les màfies del narcotràfic, li esperen temps estables políticament i pròspers pel que fa a l'economia, especialment per al Brasil. Preguntat per la repercussió que podria tenir la mort del president de Veneçuela, Hugo Chávez, i de l'expresident de Cuba, Fidel Castro, Burrows ha afirmat que malgrat que a mitjà termini això significa una "inestabilitat potencial", cal "emfasitzar l'estabilitat en el mitjà i llarg termini".  

Grans reptes per a la humanitat

D'altra banda, l'informe assenyala com a grans reptes per a la humanitat la potencial escassetat de recursos naturals energètics, així com l'aigua i els aliments, ja que amb una població creixent la demanda podria augmentar entre un 35 i un 40% pel 2030.

L'informe també destaca el paper creixent d'Àsia, que s'espera que superi les economies d'Amèrica del Nord i Europa, encara que els experts estan pendents de com continua el desenvolupament de la Xina, que esperen que es "mantingui al capdavant enfront de l'Índia, encara que aquesta diferència podria ser menor cap al 2030".

Els experts apunten que la població mundial la configurarà una creixent classe mitjana aglutinada en grans ciutats que concentraran gairebé dos terços del total. L'estudi també destaca el paper de les noves tecnologies i les amenaces cibernètiques com a factors a tenir en compte.


Anar al contingut