Orca amb localitzador  EFE Plataforma Circe
Les orques també adopten comportaments com a jocs o modes passatgeres

Un grup d'orques enfonsa per primer cop un veler a Gibraltar

Els cetacis ja han atacat fins a quatre embarcacions a l'estret des del juliol del 2020

Un grup d'orques ha atacat i enfonsat un veler a l'estret de Gibraltar. Els animals van enviar al fons del mar el 31 d'octubre passat el Grazie Mamma II, un veler turístic, si bé tota la tripulació va poder salvar-se sense problemes.

En un escrit a les xarxes socials, la companyia polonesa Morskie Mile, especialitzada en rutes turístiques per diferents punts, entre ells l'estret, el veler "va ser atacat per un grup d'orques. Van colpejar l'aleta de direcció durant 45 minuts i van causar greus danys i entrades d'aigua".

"Malgrat els intents de portar l'embarcació al port per part del capità, tripulació i del servei de rescat del SAR, remolcadors portuaris i l'Armada marroquina, es va enfonsar prop de l'entrada al port de Tànger Med", explica la companyia, que recalca que "la tripulació està sana, il·lesa i salva ja a Espanya".

El veler Grazie Mamma II que s'ha enfonsat a l'estret de Gibraltar (Morskie Mile)

Els atacs d'orques a velers a l'estret de Gibraltar i Galícia es registren des de juliol del 2020 i ja en són quatre. Aquest és un fenomen que els experts encara no saben explicar. Els investigadors busquen els motius de la presència i els atacs dels cetacis a l'estret, alguns d'ells en el seu pas migratori en dates estivals i altres establerts en famílies en la zona.

Davant l'alarma provocada per aquests episodis d'atacs, l'organització de Conservació, Informació i Estudi sobre Cetacis (Circe) col·labora amb el Ministeri per a la Transició Ecològica en el marcatge de les orques.

El seguiment permetrà saber la localització dels exemplars en les últimes hores i elaborar un mapa setmanal de la zona aproximada en la qual s'han estat desplaçant durant aquest període, explica Circe en un comunicat.

Aquesta informació es compartirà amb les administracions competents, que la difondran per al coneixement dels navegants a fi de tractar de minimitzar el risc d'interacció, per evitar o disminuir la navegació per aquestes àrees.

Fins al moment, aquests atacs s'havien saldat amb danys esporàdics, però ara les orques ja han causat el primer enfonsament d'un veler a l'estret.

 
ARXIVAT A:
Gibraltar
Anar al contingut