Un grup de professors recull firmes per una llei que prohibeixi el mòbil a l'aula

Volen que es parteixi de la prohibició i que els centres en regulin les excepcions d'ús, just a la inversa del que està previst ara

RedaccióActualitzat

A França, l'ús del telèfon mòbil a les escoles està prohibit des del setembre de l'any passat. Amb l'objectiu que aquí se segueixi aquest mateix camí, un grup de professors ha presentat una iniciativa legislativa popular, una ILP, perquè la llei no permeti portar el mòbil a les aules, si no és per fer-lo servir per a activitats específiques.

El Consell Escolar de Catalunya - representat per pares, alumnes, professors, sindicats i administració - va aprovar el 2015 un document en què considerava positiu l'ús dels mòbils a les aules si era per a usos educatius i si els centres en regulaven l'ús. Un text que subscriu el Departament d'Educació.

Un dels centres que ja ho regula és el Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques. Des de fa 6 anys, està prohibit portar el telèfon a l'escola. Per això, cada dia passen per consergeria a deixar el mòbil.

 

 

Pares, mestres i alumnes ho tenen interioritzat, i també el consell escolar. L'aposta, segons explica la cap d'estudis d'ESO del centre, Marta Rius, els dona un bon resultat en l'addició que generen aquests dispositius:

"Ens ha permès, per una banda, que l'alumnat durant les hores de classe estigui atent, no estigui distret i també ho considerem molt interessant a l'hora del pati, perquè els alumnes se socialitzen més. Sabem que existeix un cert grau d'addicció, no només a les xarxes socials, sinó als jocs, i el fan servir massa, creiem. Llavors, és aquí, al col·legi, que estan una estona alliberats."

Tanmateix, no es giren d'esquena a la tecnologia. Prioritzen el treball amb portàtils i tauletes i només fan servir el mòbil quan l'activitat ho requereix.

És el professor qui autoritza que el duguin de casa o que el recullin de consergeria mentre es faci l'activitat. Si els pesquen amb el telèfon quan no toca, se'ls requisa a l'escola durant un mes. I, si reincideixen, tot el curs.

 

 

Però ara, un grup de professors en actiu han activat una ILP perquè es prohibeixin per llei. Josep M. Argemí, membre del Cercle Català per la Iniciativa Popular i professor d'institut, explica que consideren que els mòbils compliquen la convivència als centres.

"Amb el telèfon es pot fer ciberassetjament, cibersexe, es poden veure continguts violents o impactants, es disminueix l'esbarjo i l'activitat física, es complica la concentració... Tot plegat, segons la nostra opinió, crea una dificultat totalment innecessària."

Volen una regulació escrita sobre el que ja es fa en molts instituts i escoles, per sentir-se emparats; que es parteixi de la prohibició i que els centres en regulen les excepcions d'ús, just a la inversa del que està previst ara.

"Ara la llei permet, i cada centre prohibeix. I la idea seria fer-ho al revés. que el marc legal prohibís per alinear tots els centres i que sigui cada centre que, en el lloc o en funció de l'activitat, en permeti l'ús."

 

ARXIVAT A:
Educació Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut