Brandon Garrett amb el seu gos Blue, que va córrer ferit per salvar-lo
Brandon Garrett amb el seu gos Blue, que va córrer ferit per salvar-lo (Família Garrett via Oficina del xèrif del comtat de Baker)

Un gos corre ferit 6,5 km pel bosc per salvar el seu amo accidentat en un barranc a Oregon

En Blue no només va salvar el seu amo, que va haver de ser rescatat amb cordes i tirolina del barranc de difícil accés on havia caigut amb la furgoneta, sinó els altres tres gossos que duia

Actualitzat

Brandon Garrett, de 62 anys, trigarà una mica a recuperar-se de l'accident que va tenir amb la seva furgoneta en una carretera forestal a l'est d'Oregon, a prop de la frontera amb Idaho, però no oblidarà mai com el va salvar el seu gos Blue.

Potser va ser a causa de la pluja, que el 2 de juny passat, Brandon Garrett no va poder encarar bé una corba i va caure amb la seva furgoneta per un barranc. El vehicle va quedar bolcat al costat d'un rierol i Brandon, ferit, es va arrossegar a uns 100 metres de la furgoneta per allunyar-se de l'aigua.

A la pick-up hi anaven els seus 4 gossos, que també estaven ferits. Un d'ells, en Blue, un whippet --una raça de gos llebrer més petita--, va marxar.

La furgoneta va quedar bocada en un rierol al fons del barranc de molt difícil accés (Oficina del xèrif del comtat de Baker)

Blue sabia on es dirigien, i encara que tenia el musell ferit amb un vidre clavat, no va parar de córrer fins a arribar al càmping on s'havia de trobar amb un amic. El gos va recórrer uns 6,5 quilòmetres per una zona densament boscosa per buscar ajuda.

Al campament, en veure arribar el gos ferit, van saber que li havia passat alguna cosa al Brandon i l'amic va avisar el seu germà, Tyree Garrett.

La família i els amics del Brandon el van estar buscant durant tota la nit, seguint la carretera, fins que van localitzar la furgoneta l'endemà al matí, segons el comunicat de l'oficina del xèrif del comtat de Baker.

Va ser el seu germà Tyree Garrett que va trobar la furgoneta quan mirava a llocs pròxims al rierol que no es veien des de la carretera. Va veure gossos ferits a prop del vehicle. Va cridar el nom del seu germà, però no li va respondre.

"Se'm va aturar el cor. Només vaig pensar que l'havia perdut."

Havia estat plovent i, amb el fred de la nit, temia que el seu germà no hagués sobreviscut, va explicar Tyree a The New York Times.

El terreny era complicat. Sense un equip adequat no podien baixar pel talús, molt costerut, per arribar al fons del barranc i veure si en Brandon encara era viu.

Tyree va haver de conduir fins a trobar un punt amb cobertura per trucar a Emergències.

Els equips de rescat van instal·lar un sistema de cordes i politges per treure Garrett del barranc (Oficina del xèrif del comtat de Baker)

Rescat complicat

Segons l'informe policial, l'Oficina del xèrif va rebre cap a dos quarts de 10 del matí la trucada de Tyree Garrett demanant ajuda. De seguida es van mobilitzar l'equip de recerca i rescat, els Bombers Rurals de Pine Valley i una ambulància de Halfway.

El xèrif Travis Ash va arribar i va localitzar el vehicle, juntament amb un gos, al barranc costerut i escarpat. Mentre buscava un punt d'accés a la riera, va sentir que un home cridava demanant ajuda. Era Brandon Garrett, que van trobar viu a uns cent metres del vehicle, on havia passat la nit allunyat tant com va poder del rierol. El xèrif Ash li va practicar els primers auxilis.

Treure Garrett d'aquell barranc de difícil accés enmig del bosc va ser més complicat.

Amb una tirolina, penjat en una cistella, van passar el ferit per sobre del barranc del rierol (Oficina del xèrif del comtat de Baker)

Bombers i agents forestals van haver de desbrossar amb motoserres per obrir un camí per accedir a l'indret on era Brandon. L'equip de rescat va instal·lar un sistema de cordes per hissar la llitera. La cistella de rescat va salvar el barranc del rierol amb una tirolina. L'ambulància el va traslladar fins a l'helicòpter, que el va portar a l'hospital regional.

"Té un turmell fissurat i el cos molt masegat, esgarrinxat i adolorit. Així que, a la seva edat, trigarà una mica a recuperar-se", va comentar Tyree, amb el seu germà salvat.

L'esforç d'en Blue no només va salvar el seu amo, sinó els seus congèneres, que també els van poder rescatar amb vida. Un dels gossos va ser operat d'un maluc trencat i es va ferir el fèmur i un altre s'havia trencat una pota per dos punts.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsBiodiversitat
Anar al contingut