Vandellòs

Un foc ja extingit a la sala de turbines de Vandellòs II obliga a aturar la central

El foc a la central nuclear s'ha declarat a tres quarts de nou del matí i ha començat a l'alternador de la sala de turbines. L'incendi ha obligat a aturar la planta i a activar en fase de prealerta el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona. Aquests protocols, però, ja s'han desactivat després que els bombers de la central han aconseguit sufocar les flames en dues hores. També s'han desplaçat a la zona fins a sis dotacions dels Bombers de la Generalitat, tot i que no ha calgut que intervinguessin. Fonts del Consell de Seguretat Nuclear han informat que la reparació dels efectes de l'incendi sobre el generador elèctric serà complexa i, per tant, la central estarà aturada durant "setmanes".

Actualitzat

Segons el titular de la planta, l'incendi no ha tingut cap efecte en els treballadors ni en el medi ambient. Els responsables de la central han assegurat que tots els sistemes de seguretat de la instal·lació han actuat segons el que està previst i no s'han vist afectats per l'incendi.

Segons ha informat el subdirector general d'emergències del Consell de Seguretat Nuclear, Eugenio Gil, es preveu que la central estarà aturada durant "setmanes". El foc ha passat a la sala de turbines de la planta, a l'edifici elèctric, "separat de la part nuclear i radiològica". Segons Gil, l'incendi s'ha produït per "l'escalfament d'algun component del generador elèctric".

El responsable del CSN ha declarat que la desconnexió de la central ha estat automàtica i no es podrà tornar a connectar a la xarxa elèctrica en "unes setmanes", ja que malgrat que el foc ha estat "petit en extensió", impedeix la producció de la planta. "Ara s'han de veure els danys, però la reparació serà complexa i necessitarà el seu temps", ha afegit Gil.

"Un incendi convencional"

L'alcalde de la localitat, Josep Castellnou, s'ha mostrat tranquil per la situació i ha destacat que l'episodi ha estat "un incendi convencional" que s'ha pogut sufocar amb els mateixos mitjans de la central. El batlle afirma que els veïns i veïnes de la localitat estan serens, ja que tenen un alt grau de coneixement i convivència amb la planta i no els preocupen incidents com aquest.

En canvi, Greenpeace i Ecologistes en Acció sí han mostrat la seva preocupació i han insistit en la necessitat de retirar a l'associació nuclear Ascó-Vandellòs el permís d'explotació de les centrals.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut