La plantació de xiprers pot servir per reduir l'avanç d'incendis.
Els boscos de xiprers poden reduir l'avanç d' incendis forestals (Foto:EFE)
València

Un estudi assegura que els xiprers poden servir per reduir l'avanç dels incendis forestals

Un estudi afirma que la plantació de xiprers pot servir per reduir l'avanç d'incendis en zones urbanitzades i crear pantalles per separar les zones agrícoles.

RedaccióActualitzat
La plantació de xiprers pot servir  per reduir l'avanç d'incendis i crear pantalles per protegir les zones urbanitzades. Així es deprèn d'un informe elaborat pels investigadors que participen en el projecte CypFire, coordinat per l'Istituto per la Protezione delle Piante de Florència, centre de referència del xiprer.

Les dades es basen en  l'incendi del passat estiu a Andilla, a la comarca dels Serrans, al País Valencià.  Un equip d'experts van prendre mostres de la parcel·la de xiprers que va sobreviure al foc. Segons explica  el responsable del departament d'Arbres Monumentals de Imelsa, Bernabé Moya, només el 1,27% dels exemplars de xiprers va cremar, mentre que els arbres d'altres espècies del voltant  es van calcinar.

Els resultats preliminars  de l'estudi demostren que els xiprers que van sobreviure a l'incendi d'Andilla tenen menor inflamabilitat,  ja que el temps d'ignició és més llarg que en altres espècies mediterrànies pel seu alt percentatge d'aigua. Ara bé, es tracta de xiprers que creixen de forma lliure, sense podar  i que tenen la branca de la varietat horitzontal. Els arbres van generar una pantalla "tallavents" sense branques seques i per això el foc es va propagar més lentament.

Imelsa continuarà les seves recerques i mantindrà la reserva de genotips d'Andilla . D'aquesta manera,  es continuarà investigant sobre les espècies arbòries i es posarà en funcionament noves recerques experimentals.
Anar al contingut