Imatge d'un fragment del manuscrit on es narra detalladament la detenció de Companys. (Foto: www.memoria.cat)
El manuscrit escrit per la seva dona on es narra detalladament la detenció de Companys. (Foto: www.memoria.cat)
Amsterdam

Un document inèdit trobat a Amsterdam explica la detenció de Companys de la mà de la seva dona

Un document inèdit trobat a Amsterdam revela més dades sobre la detenció i l'empresonament del president Lluís Companys, executat pel franquisme. Es tracta d'un fons històric amb diversos documents personals que la dona de Companys va escriure i conservar i que tenen un gran valor històric. És una època de la qual es coneix poc i molts capítols d'aquest fet encara quedaven per aclarir.

Actualitzat
Aquest document el va escriure a mà la seva dona, Carme Ballester, i l'ha trobat l'historiador Joaquim Aloy a l'Institut Internacional d'Història Social a Amsterdam. Aloy és membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa i ha descrit a Catalunya Ràdio un dels capítols del document, on s'explica com "els policies havien tornat quatre vegades a casa seva regirant-ho tot", i diu que no es podien creure que Lluís Companys visqués amb 70.000 francs i ell els deia que era clar que "no coneixien qui era".

El document consta de 8 pàgines, i Maria Lluïsa Gally, néta de Companys, ha destacat la importància del manuscrit i els fets narrats. Ha dit que "aclareix les hores en què va estar detingut i els dies que van passar després", ja que fins ara "havien estat una mica foscos". Malgrat tot, ha recalcat que des del punt de vista personal i familiar aquesta informació ha arribat una mica tard.

Aquest document el va dipositar al fons el berguedà Josep Ester, que va fer tot el possible perquè les autoritats alemanyes indemnitzessin Carme Ballester, fet que també està documentat en aquest fons, que consta d'una seixantena de documents més i que es poden consultar, juntament amb el manuscrit i la transcripció del text de Carme Ballester, a www.memoria.cat/companys. També n'apareix un fragment en el darrer número de la revista "Sapiens".
Anar al contingut