Un deepfake de l'arquebisbe d'Urgell per estafar andorrans els anima a invertir en petroli

El bisbat ha denunciat als Mossos el vídeo, en què es posava en boca del religiós una estafa que prometia beneficis immediats a través del sector del petroli

RedaccióActualitzat

El bisbat d'Urgell ha denunciat un vídeo generat amb intel·ligència artificial que ha circulat per xarxes socials i que suplanta l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives. És el que es coneix com a hipertrucatge o, en anglès, deepfake.

En el vídeo denunciat, ja esborrat, es posa en boca de l'arquebisbe una estafa, segons la qual tots els andorrans poden formar part d'un projecte vinculat al sector del petroli amb aportacions de 250 euros i amb beneficis des del primer dia. També els convida a inscriure's al programa a través d'una web.

El bisbat ha explicat a TV3 que el vídeo original era d'un missatge de Nadal de l'arquebisbe publicat al YouTube de Pirineus TV. El vídeo original era en català, i els estafadors en van agafar la veu, la van passar al castellà i amb IA van fer el missatge i li van manipular la boca perquè semblés que era el que deia.

La institució ha assenyalat en un comunicat que els fets ja s'han posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra perquè ho investiguin i es reserven el dret d'exercir les "accions legals oportunes" contra els autors del vídeo.

 

ARXIVAT A:
ReligióIntel·ligència artificial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut