Un de cada set joves ha viscut alguna situació de "bullying" a l'escola

RedaccióActualitzat

A Catalunya, el 14,8% dels joves han viscut, en algun moment, alguna situació de "bullying" a l'escola. És una de les xifres més altes d'Espanya, segons un informe de l'OCDE, elaborat el 2015, durant les proves PISA als alumnes de 15 anys.

Catalunya se situa com el quart territori d'Espanya amb més casos d'abús escolar, per sota de les Canàries -que encapçala el rànquing, amb un 17,9%-, Galícia, i les Balears. Tanca la llista Extremadura, amb un 9,8% dels alumnes que admeten haver patit assetjament algun cop.

La mitjana d'Espanya se situa al 14%, 4 punts per sota de la dels països de l'OCDE. Des d'aquesta organització asseguren que el problema és greu, i ara s'accentua per l'augment de l'ús de les noves tecnologies.

 

 

Ens fixem en el cas concret d'una nena:

 

Durant dos anys, entre segon i quart de Primària, va rebre un rebuig continuat. Va arribar a anar a urgències per una agressió. Tot el que va patir aquesta nena està tipificat com a agressió al Protocol d'assetjament escolar del Departament d'Ensenyament.

 

La família va començar un rosari d'actuacions. Les versions dels pares de la nena i l'escola eren contradictòries. Una sentència recent de l'Audiència Provincial de Girona absol l'escola de tota responsabilitat. La sentència argumenta que no és una situació d'assetjament escolar i que l'escola va actuar correctament.

 

Javier Pérez, president de No al Acoso Escolar (NACE), una entitat que lluita contra l'assetjament escolar, denuncia que falta formació per detectar determinats casos. Falta formació del professorat, de les famílies i dels jutges.

"L'assetjament escolar és una realitat oculta. Oculta tant per als col·legis -molts professors no estan formats- com per l'estament judicial. Aquí s'evidencia que realment tenim unes grans carències. No se sap de què estem parlant. No es pot dir que una nena és responsable de ser rebutjada per l'escola. Des de quan la víctima és culpable del que està passant?"

Afortunadament, en aquest cas la nena ha canviat de centre i ha pogut seguir una escolaritat sense angoixa ni patiment.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut