Un de cada quatre bars i restaurants de Barcelona tancarà per la crisi del coronavirus

El Gremi de Restauració de Barcelona calcula que un 25% d'establiments hauran tancat abans de la Setmana Santa del 2021

Actualitzat

A Barcelona, un de cada quatre establiments de restauració tancarà definitivament les portes l'any que ve perquè no podrà superar la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 . Així ho pronostica un sector que dona feina a 110.000 persones i que veu amb molta preocupació com, en plena temporada alta, s'estan destruint milers de llocs de treball.

Els empresaris de restauració de la ciutat veuen molt complicat continuar amb els negocis després de pràcticament dos mesos aturats des que van abaixar les persianes el 14 de març, i amb la represa gradual que ha marcat el govern espanyol. A més, preveuen que hauran de fer front a una inversió important per poder adequar les instal·lacions a les exigències de les noves mesures de neteja i seguretat adoptades per evitar la propagació del coronavirus.

Diuen que la propera temporada d'estiu serà complexa: "Res serà com abans, ni de bon tros." L'habitual anar i venir de cambrers a les terrasses plenes de gent de bars i restaurants serà molt diferent, amb les distàncies de seguretat imposades. Ho explica el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols:

"Calculem que un de cada quatre establiments de Barcelona podria morir en els propers dotze mesos, fins a la Setmana Santa del 2021, que és quan considerem que es donaran les condicions per reconduir o començar a recuperar la normalitat."

Molts empresaris de la restauració confiaven a poder obrir parcialment demà dilluns 11 de maig, amb l'entrada a la fase 1 del desconfinament, en la qual es permet obrir el 50% de les terrasses. La tornada a l'activitat, però, haurà d'esperar a Barcelona, que continua a la fase 0.

La terrassa d'un bar de la Rambla Catalunya de Barcelona, tancada des del 14 de març (ACN/ Àlex Recolons)
La terrassa d'un bar de la Rambla Catalunya de Barcelona, tancada des del 14 de març (ACN/ Àlex Recolons)

Quan Barcelona pugui entrar a la fase 1, les terrasses podran reobrir amb la meitat de capacitat i a cada taula hi podran seure un màxim de 10 persones. Tot i que es perdran cadires i taules, pels dos metres de distància social obligatoris, la mesura podria tenir dos efectes positius: d'una banda, accelerar el retorn de persones que no pensaven obrir a la fase 1 perquè no resultava rendible; i de l'altra, que l'Ajuntament destini espai públic a la potenciació de terrasses i que compensi així una etapa que tothom aventura que serà molt complexa.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut