El creuer MS Maud de la companyia Hurtigruten navegava de Noruega al Regne Unit (Reuters/Magnus Thor Hafsteinsson)

Un creuer noruec ha de ser remolcat pel cop d'una onada monstre al mar del Nord

L'onada gegant amb vent huracanat va trencar els vidres del pont i va deixar sense potència el vaixell amb 266 passatgers i 131 tripulants a bord

RedaccióActualitzat

Una onada monstre ha deixat un creuer noruec, l'MS Maud, sense potència per navegar durant una tempesta al mar del Nord aquest dijous, segons les autoritats daneses i l'armador del vaixell. El creuer, de la companyia Hurtigruten de Noruega, porta 266 passatgers a bord i una tripulació de 131 persones que es troben sans i estalvis. 

El Centre de Coordinació de Recerca i Rescat danès ha informat que la situació està sota control i aquesta nit s'ha començat a remolcar la nau cap a un port danès.

En el vocabulari nàutic s'anomena "rogue wave" --que podríem traduir per onada monstre o salvatge-- l'onada gegant que va impactar contra el creuer durant una tempesta al mar del Nord. Aquestes onades, més del doble de grans que la resta de les del voltant, són imprevisibles i sovint venen en direccions oposades a la resta.

El vaixell navegava des de Floroe, a Noruega, fins a Tilbury, al Regne Unit. Quan es trobava a uns 200 quilòmetres de la costa oest de Dinamarca i a uns 330 quilòmetres de la costa est de la Gran Bretanya, l'impacte de la gran onada va trencar tots els vidres del pont del vaixell. La sala de comandament es va inundar i hi va haver un tall elèctric que va deixar la nau sense capacitat de navegació.

"No hi ha energia a la nau. El motor principal funciona, però els sistemes de navegació i els radars, no", ha dit un portaveu del Centre de Coordinació d'Operacions de Recerca i Rescat.

En el seu recorregut, el creuer es va trobar amb una tempesta al mar del Nord (Reuters)

La companyia Hurtigruten ha dit en un comunicat ​que "a principis de la tarda, del 21 de desembre, l'MS Maud ha informat d'una pèrdua temporal d'energia després de trobar-se amb una onada monstre". I afegeix que "des del vaixell "han confirmat que no s'han patit lesions greus de passatgers ni de la tripulació a conseqüència de l'incident i l'estat del vaixell es manté estable".

Remolcat a un port danès

Actualment, el creuer es dirigeix manualment des de la sala de màquines, però no pot navegar. Els vaixells de rescat civil havien arribat per ajudar el vaixell a navegar fins que pogués ser remolcat fins a port. 

El vaixell de remolc de l'empresa de rescat civil Esvagt havia d'arribar al Maud dijous a la nit. "No crec que hi hagi cap perill per al vaixell, ara. Si el capità hagués cregut que n'hi havia, hauria demanat ser evacuat, cosa que no ha fet", ha dit el portaveu del centre de rescat.

La zona de l'incident va ser afectada per una tempesta dijous a la tarda amb ràfegues de força d'huracà que bufaven des del nord-oest, segons l'Institut Meteorològic Danès, que preveu que continuïn aquest divendres.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitNoruegaDinamarca
Anar al contingut