Madrid

Un coronel de l'exèrcit espanyol amenaça amb una intervenció militar si Catalunya vol la independència

El coronel de l'exèrcit espanyol Francisco Alamán Castro amenaça Catalunya amb una intervenció militar. Assegura en una entrevista que si es vol la independència hauran de passar per sobre del seu cadàver i la d'altres militars.

RedaccióActualitzat
"Per sobre del meu cadàver". Aquesta és la resposta del coronel de l'exèrcit espanyol Francisco Alamán Castro a una possible independència de Catalunya.

El militar assegura en una entrevista a un diari digital d'extrema dreta que la unitat d'Espanya és un principi irrenunciable, que s'ha de defensar fins i tot amb les vides dels militars.

El coronel recorda que els militars han fet el jurament de complir la Constitució que consagra la unitat d'Espanya. En aquest sentit, Alamán Castro deixa clar que veu amb "preocupació no exempta d'indignació i ràbia" el moviment sobiranista a Catalunya.

El militar, però, avisa que "acabar amb 1.500 anys d'història no serà gens fàcil" perquè "Espanya no és Iugoslàvia ni Bèlgica", sinó "una nació de les més importants que ha donat la història de la humanitat". Alamán Castro augura que "tot i que el lleó sembli adormit, que no el provoquin massa, perquè ja ha donat mostres de la seva ferotgia durant segles".

El coronel considera que la situació actual és "molt semblant a la de 1936, però sense sang", tot i que "per desgràcia, les dades ens indiquen que la situació empitjorarà en els pròxims mesos i anys".

A més, el militar assegura que si l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló declara unilateralment la independència s'haurà de procedir a la immediata detenció tant de l'alcalde com de tots els regidors. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'alcalde, Jordi Fabrega, creu que Catalunya ha de seguir el seu camí i no caure en aquest tipus de provocacions.

Queixa d'Esquerra

Les declaracions del militar espanyol ja han provocat que el diputat d'Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, anunciï que demanarà la compareixença del ministre de Defensa, Pedro Morenés, davant el que considera "amenaces" d'un coronel de l'exèrcit espanyol d'intervenir Catalunya.

No és el primer cop que Francisco Alamán Castro és notícia per les seves declaracions. Aquesta mateixa última setmana d'agost, el coronel carregava en un altre mitjà digital contra el ministre, de qui deia que és "un vividor". Alamán assegura que els militars s'estan "cansant de la farsa política" i que "qualsevol comparació amb el règim de Franco deixaria en molt mal lloc la casta política actual".
Anar al contingut