Una de les denunciants assegura que es va atemptar contra la seva salut
Una de les denunciants assegura que es va atemptar contra la seva salut (Pexels)

Un catedràtic de la UPF, sancionat cinc mesos sense sou ni feina per abús de poder

Després d'un any d'investigacions, la universitat resol que el catedràtic de Farmacologia denunciat per dues doctorandes és culpable de dues faltes greus

La Universitat Pompeu Fabra ha suspès de sou i feina durant cinc mesos el catedràtic de Farmacologia Rafael Maldonado "per abús d'autoritat i desconsideració" amb les doctorandes que el van denunciar per assetjament laboral fa un any.

La sanció és fruit d'un expedient disciplinari que la universitat va obrir el 13 febrer de l'any passat, després que quatre dones denunciessin el catedràtic per "assetjament laboral amb intimidació, humiliacions i càrregues de treball inassumibles" mentre estaven cursant el doctorat, que havien acabat un any abans. 

Després d'un any d'investigacions, la UPF ha informat aquest dijous que ha resolt que el catedràtic és culpable de dues faltes greus, una per abús d'autoritat en haver "creat un escenari intimidatori" cap a una de les denunciants i per la qual se'l sanciona a tres mesos sense feina ni sou.

L'altra falta greu, que li ha comportat una sanció de dos mesos més sense feina ni sou, és per "desconsideració amb dues de les denunciants".

A més, la universitat veu Maldonado culpable de "descuit i negligència en l'exercici de les seves funcions", per la qual cosa l'ha sancionat amb una falta lleu que no comporta sanció perquè ja ha prescrit.
 

Humiliacions públiques i grans càrregues de treball

Entre les actuacions denunciades fa un any per les dones hi havia humiliacions públiques per part del catedràtic, amb exigències per obtenir resultats "sense tenir les condicions idònies per al funcionament dels components per fer les proves".

També van denunciar altres humiliacions de caràcter més privat que passaven al despatx del catedràtic, en les quals ell "infravalorava el temps utilitzat" en les investigacions per part de les doctorandes. A més, també "valorava de manera ofensiva" els resultats que s'aconseguien amb els experiments.

Les dones van denunciar "grans càrregues de treball i emocionals" que les van portar a desenvolupar estats d'ansietat i a haver d'agafar la baixa laboral.

Una de les denunciants va assegurar que s'havia atemptat contra la seva salut, ja que el treball amb ratolins al laboratori va afavorir que desenvolupés una al·lèrgia a l'epiteli d'aquests animals, amb crisis asmàtiques, i que la UPF té catalogada com a malaltia professional.

Malgrat això, el catedràtic "insistia a dur a terme experiments" que atemptaven contra la seva salut, afirma la denunciant.

La UPF ha comunicat la sanció al catedràtic, que està de baixa laboral i que disposa d'un mes per recórrer la resolució davant la mateixa universitat i de dos per presentar un contenciós administratiu.

ARXIVAT A:
Universitat
Anar al contingut