Un cas d'abusos sexuals colpeix l'Argentina i implica un membre del Casal Català de Rosario
La Generalitat ha demanat explicacions al Casal Català de Rosario després de la denúncia del periodista (iStock)

Un presentador argentí denuncia en directe els abusos de l'oncle, dirigent d'un casal català

El cas d'abusos sexuals, que implica un membre del Casal Català de Rosario, colpeix l'Argentina

RedaccióActualitzat

Denuncien un possible cas d'abús sexual per part d'un directiu del Centre Català de Rosario, a l'Argentina. El govern català ha demanat explicacions a l'entitat després que un conegut periodista i presentador d'informatius del país, Juan Pedro Aleart, hagi fet públic que el seu oncle, dirigent del casal, va abusar sexualment d'ell i del seu germà des dels 6 anys.

El presentador, de 35 anys, ho va explicar en directe durant el programa que presenta a Canal 3 de Rosario. El missatge s'ha fet viral i ha commogut el país.

Aleart assegura que el seu oncle continua vinculat a les activitats del casal "envoltat de nens" i que, malgrat els "deu intents" que ha fet per parlar amb la direcció del casal, no ha aconseguit que el rebessin.

En una carta dirigida al president de l'associació, les conselleries d'Igualtat i Feminismes i d'Exteriors i Unió Europea critiquen el seu "tracte indegut" a la víctima i li demanen que posin "tots els mitjans" per reparar-la.

El govern també recorda al Centre Català de Rosario que, en constar al registre d'entitats de la Catalunya Exterior, està subjecte al seu codi ètic, que "vetlla pel respecte i els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans".

El mateix Aleart ha assegurat que la justícia argentina considera "creïble i fundada" la seva denúncia, però ha lamentat que els fets hagin prescrit.

"La persona que va abusar de mi i d'altres persones, inclòs el meu germà, és lliure. És a dir, l'Estat em reconeix que tot va passar, però no pot fer res per la prescripció"

A més de formar part de la direcció del Casal Català de Rosario, l'acusat treballava des de fa 28 anys a la facultat de Ciències Mèdiques de la Universitat Nacional de Rosario. Segons Aleart, el seu oncle també hauria abusat de dues exalumnes de la universitat.

Després de fer-se pública la notícia, el rector de la facultat, Franco Bartolacci, ha comunicat que s'ha obert un sumari i que s'ha "suspès immediatament el docent de qualsevol activitat acadèmica i institucional".


Un cas mediàtic que ha colpit l'Argentina

"He explicat moltes històries i aquesta és la primera vegada que explicaré la meva." Amb aquestes paraules, Juan Pedro Aleart ha començat un relat de gairebé mitja hora al Canal 3 de Rosario en què ha exposat els abusos que va patir ell, la seva germana i el seu germà per part del seu pare i del seu oncle durant anys.

"El meu pare ha estat violent en totes les seves formes, físicament, psicològicament i emocionalment. Ens ha aterrat a tots els integrants de la meva família."

Anys després de patir aquests abusos, Aleart va presentar, juntament amb la seva germana petita, una denúncia penal contra el seu pare. Poc després de rebre la notificació dels tribunals, l'acusat s'hauria suïcidat, segons ha dit el mateix fill a la televisió.

 

El presentador, molt conegut a l'Argentina, especialment a la ciutat de Rosario i a tota la província de Santa Fe, ha expressat el seu desig que un testimoni com el seu ajudi els que "travessen una situació similar". "Hi ha molts homes que han patit abusos des de petits i no ho diuen per por i vergonya", ha afegit.


El Centre Català diu que desconeixia els fets

El Centre Català de Rosario ha assegurat que l'oncle de Juan Pedro Aleart "no ocupa cap càrrec directiu ni participa activament en les activitats" de la institució. En un comunicat fet públic a les seves xarxes socials, han afirmat que tant els socis com els membres directius "desconeixien" els fets.

A més, neguen que el president de l'entitat hagi rebut cap notificació o trucada sobre aquest assumpte. Respecte a l'acusat, avisen que han pres "les mesures pertinents" i que l'han "desvinculat" del casal.

ARXIVAT A:
Argentina
Anar al contingut