Els afectats per aquesta malaltia metabòlica poc freqüent han de mesurar al mil·ligram la proteïna que ingereixen
Els afectats per aquesta malaltia metabòlica poc freqüent han de mesurar al mil·ligram la proteïna que ingereixen

Un biosensor per millorar la qualitat de vida d'afectats per malalties metabòliques

El projecte per desenvolupar un biosensor domèstic per regular malalties metabòliques té un cost de 300.000 euros i les famílies afectades no diposen de finançament

RedaccióActualitzat

L'Emma pateix una malaltia metabòlica rara que exigeix un control molt estricte de la dieta. No pot ingerir més proteïna de la que li marca el seu metge. Si n'ingereix de més, pot arribar a entrar en coma.

L'Izan també té una malaltia metabòlica rara: el seu cos no sintetitza l'amoni. Quan li van detectar la malaltia els seus nivells d'amoni eren tan alts que li van provocar seqüeles neurològiques.

A casa de l'Izan i de l'Emma, la calculadora i la bàscula són imprescindibles per mesurar cada gram de proteïna que mengen. Però tot i que la dieta estigui molt controlada, hi ha altres factors que els poden descompensar: des d'una febrada, a una situació d'estrès o una simple gastroenteritis.

Un centenar de famílies afectades per aquesta malaltia volen aconseguir un biosensor semblant al que fan servir les persones diabètiques, però el projecte costa uns 300.000 euros i no troben cap empresa que ho desenvolupi. De moment, treballen en col·laboració amb la Universitat Autònoma i l'Hospital Sant Joan de Déu.

Aquest és el seu testimoni:

 

ARXIVAT A:
SalutTecnologiaInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut