El pacient Amadeu Vallvé, fent unes proves de memòria i sistema cognitiu a l'Hospital de Sant Pau
El pacient Amadeu Vallvé, fent unes proves de memòria i sistema cognitiu a l'Hospital de Sant Pau
Barcelona

Un assaig pioner al món estudia el vincle entre l'Alzheimer i la síndrome de Down

L'Hospital de Sant Pau porta a terme un estudi per detectar, de forma precoç, una malaltia que tenen més del 80% de les persones grans amb síndrome de Down

RedaccióActualitzat

L'Hospital de Sant Pau i l'Obra Social La Caixa han posat en marxa un estudi pioner al món per detectar, de forma precoç, l'Alzheimer en persones amb síndrome de Down. Més del 80% de les persones de més de 60 anys amb aquesta síndrome desenvolupen la malaltia.

Aquesta prevalença s'explica pel fet que el cromosoma 21, que les persones amb síndrome de Down tenen triplicat, conté el precursor de la proteïna B-amiloide, que s'associa a l'Alzheimer.

Més de mil persones participen en l'assaig, que durarà tres anys i que pretén avançar el diagnòstic i desenvolupar tractaments preventius.

El director del Servei de Neurologia de l'Hospital de Sant Pau, Rafael Blesa, creu que l'estudi permetrà avançar en la prevenció:

"El dia que tinguem l'amiloide en les persones amb Down quantificades per saber quin risc em dona, aquell dia podrem establir tractaments contra l'amiloide i baixar el risc. Això és fonamental. No volem que continuïn amb aquest risc elevat per culpa d'aquesta amiloide que sabem que tenen."

 

L'augment de l'esperança de vida de les persones amb síndrome de Down, que actualment està al voltant dels 60 anys, comporta l'aparició de més malalties neuronals. Els símptomes de l'Alzheimer, en aquests casos, apareixen cap als 40 anys.

El seguiment que es farà a les persones amb síndrome de Down inclou avaluacions clíniques, neurològiques i neuropsicològiques, electroencefalogrames, una punció lumbar i una ressonància magnètica cerebral, entre altres.

L'assaig té el suport de la Fundació Catalana Síndrome de Down, que atén unes 2.500 persones a Catalunya i és d'on procediran gairebé tots els voluntaris per a l'estudi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut