El 89% de les víctimes ateses al Clínic durant els primers 10 mesos de l'any eren dones

Un 5% més d'agressions sexuals ateses al Clínic, que avisa que són més violentes

L'hospital de referència de Barcelona, quant a agressions sexuals, destaca la importància de rebre atenció sanitària fins i tot abans de denunciar-les

RedaccióActualitzat

Cada cop hi ha més consciència social sobre la violència sexual. Però les xifres, lluny de reduir-se, es mantenen estables o inclús augmenten. A l'Hospital Clínic, el de referència a la ciutat de Barcelona, han augmentat un 5% respecte a l'any passat.

Al Clínic han atès 587 víctimes en els primers deu mesos de l'any, segons un informe que s'ha fet públic aquest dimecres. El 89% són dones.

Detecten que les agressions són cada cop més violentes. Un 37% de les dones i un 25% dels homes tenien lesions físiques entre moderades i greus.

Des del Clínic destaquen que és bàsic donar el tracte adequat a les víctimes des del primer moment i que això té molta importància en la recuperació. Ho explica la psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Masclista de l'Hospital Clínic de Barcelona, Lluïsa Garcia Esteve:

"Les primeres atencions comencen ja a afavorir la recuperació i a l'inrevés, la manca d'aquesta primera atenció tal com ha de ser pot fer que hi hagi unes repercussions".

Anar a l'hospital abans de denunciar

A més, recalquen que és importantíssim anar a l'hospital abans de res --fins i tot abans de denunciar--, ja que l'atenció sanitària també pot jugar un paper clau en el procés judicial, segons detalla García:

"La víctima tindrà a disposició totes les proves que s'hagin pogut recavar, inclús l'informe assistencial, és a dir, el que en aquell moment la víctima relata, que això té molta importància en els judicis posteriors".

Quan les víctimes arriben a urgències, la meitat tenen decidit denunciar, un 19% manifesten que no ho volen fer i un 31% està tant en xoc que no ho pot pensar en aquell moment. Una decisió difícil, que no cal prendre en un primer moment.


Un 99% d'agressors homes

L'estudi del Clínic també detalla que gairebé la totalitat dels agressors, un 99%, eren homes.

En el cas de les víctimes dones, pràcticament la meitat --el 49,2%-- coneixia l'autor: un 7% era la parella o l'exparella.

A més, el 46% de les agressions sexuals es van cometre en un domicili.

També destaca el fet que en un 8% dels casos l'agressió va ser comesa per més d'un agressor.

La meitat de les víctimes, dones menors de 25 anys

Les dades del Clínic revelen que gairebé la meitat de les víctimes, el 45,8%, eren dones menors de 25 anys.

Així i tot, la franja d'edat de les víctimes és molt gran: la dona atesa més jove tenia 16 anys i la més gran, 81.

Per primera vegada, l'Hospital Clínic --on 1 de cada 7 treballadors ha rebut formació específica sobre violència sexual-- ha atès més de 70 dones en un sol mes. En concret, 72 al juny i 79 al setembre.

El 60% de les dones van ser violades vaginalment, analment o oralment.

Es tracta de víctimes a qui, d'un dia per l'altre, els ha canviat la vida. Poden experimentar múltiples símptomes d'estrès posttraumàtic, depressió i ansietat.

El procés que comença aleshores, amb tractament psicològic i potser també farmacològic, és llarg i dur, però acostuma a tenir bons resultats.

 

Submissió química

Dels casos analitzats pel Clínic, se sospita que en almenys 1 de cada 5 l'agressió sexual va ser facilitada per drogues.

En el 72% dels casos es va confirmar la presència de substàncies a través de l'analítica. Es tracta principalment d'alcohol, cocaïna, cànnabis i amfetamines.

Pràcticament la meitat de les víctimes presentava amnèsia parcial o total dels fets, i el 60% dels casos es van concentrar en l'entorn del cap de setmana.


El testimoni d'una noia

Quan va ser agredida sexualment en una discoteca, era menor d'edat. En un principi ningú li va fer cas, ni els responsables del local ni les persones amb qui anava. Ho posaven en dubte i la culpaven a ella: "Que si la vestimenta, que si havia begut massa, que si estava intentant lligar...".

"I és que no. Jo vaig dir que no i no van fer cas"

A partir d'aquest moment, va començar un procés llarg i dur que la va portar a l'Hospital Clínic, on s'està recuperant. "Quan et passa una agressió sexual et penses que no hi ha sortida, que tot és negre. Però, te'n pots sortir. Costa. Això sí. Però es pot".

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Agressió sexual
Anar al contingut