Trasllat d'un pacient a l'Hospital de Bellvitge, aquest dilluns

Un 45% de sanitaris, amb risc alt de trastorn mental arran de la primera onada de Covid

Les infermeres més joves són els professionals que han tingut més impacte emocional per la pandèmia, segons un estudi liderat per l'Hospital del Mar i CIBER

Actualitzat

Prop del 50% dels treballadors sanitaris de l'Estat van sortir de la primera onada de la Covid amb un risc alt de tenir un trastorn mental. Ho recull un estudi liderat per investigadors de l'IMIM-Hospital del Mar i dels centres d'epidemiologia, salut mental i salut pública de la xarxa CIBER, elaborat a partir d'enquestes anònimes a més de 9.000 professionals de 18 hospitals de Catalunya, el País Valencià, Madrid, Andalusia, Castella i Lleó i el País Basc.

Segons els investigadors, el 45,7% dels enquestats veu perillar la salut mental i té un risc alt, és a dir, que necessita una avaluació professional per confirmar la presència del trastorn.

Entre els enquestats, el 28% mostraven depressió; el 25%, ansietat o atacs de pànic, i el 22%, estrès posttraumàtic. Poc més del 6% van fer abús de substàncies.

 

 

A més, 1 de cada 7 sanitaris presenta un trastorn mental discapacitador, amb les implicacions negatives que això té per a la seva vida professional i personal.

 

Idees suïcides en 3 de cada 100 sanitaris

També s'ha detectat que el 3,5% van tenir pensaments suïcides i que el 0,1% va intentar matar-se. En aquests casos, els autors de l'estudi han identificat com un motiu d'estrès la por de perdre ingressos o, directament, la feina.

Per Víctor Pérez, director de l'Institut de Neuropsiquiatria de l'Hospital del Mar del CIBER de Salut Mental, els resultats de l'estudi mostren l'estrès i esgotament dels sanitaris:

"Els resultats no ens sorprenen, però ens preocupen. Són molt consistents amb la nostra experiència clínica. Vàrem atendre molts sanitaris amb estrès agut, esgotament i ansietat. Especialment, aquells que ja havien experimentat anteriorment problemes de salut mental."

L'informe, elaborat dins el projecte MINDCOVID, recull que 4 de cada 10 sanitaris van reportar haver tingut alguna mena de desordre mental abans de la pandèmia.

 

Més prevalença en dones joves i a infermeria

Els investigadors han comprovat que els trastorns mentals després de la primera onada de Covid, la primavera passada, van ser més freqüents en dones joves, nascudes fora de l'Estat i no casades.

Sanitaris atenent pacients Covid a l'Hospital Zendal, a Madrid (Reuters/Sergio Pérez )

 

Per llocs de treball, on hi va haver més incidència va ser en les auxiliars d'infermeria, amb 2 de cada 3 amb risc alt de trastorn mental, i també la meitat de les infermeres.

 

La prevalença va ser més gran en els treballadors exposats a pacients Covid, els que es van contagiar o van tenir familiars malalts.

Dels enquestats, el 80% van tenir contacte amb pacients Covid i 4 de cada 10, durant gairebé tota la primera onada. A més, el 17,4% es va contagiar.

L'estudi s'ha publicat a la Revista de Psiquiatría y Salud Mental i a Depression & Anxiety.

ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut