Un 11,2% del personal sanitari del Clínic s'ha infectat amb el coronavirus SARS-CoV-2
L'Hospital Clínic va aplicar mesures preventives de manera precoç (ACN/Francisco Avia-Hospital Clínic)

Un 11% del personal sanitari del Clínic s'ha infectat amb el coronavirus SARS-CoV-2

L'estudi revela una prevalença d'infecció per SARS-CoV-2 menor a l'esperada

Xavier DuranActualitzat

Un estudi serològic a l'Hospital Clínic de Barcelona assenyala que l'11,2% del personal sanitari del centre ha estat infectat per SARS-CoV-2.

L'estudi, coordinat per ISGlobal i el mateix Clínic, està pendent de revisió i publicació, però es troba disponible a la web MedXriv.

Segons Alberto García-Basteiro, investigador d'ISGlobal, metge al Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic i coautor principal de la recerca, el SEROCOV-1 "és el primer estudi que mesura la prevalença d'anticossos contra el SARS-CoV-2 en una mostra representativa de personal sanitari en un país amb elevada càrrega de la malaltia".

Anàlisis d'anticossos i de PCR

Els investigadors van fer anàlisis a 578 persones. D'una banda, van buscar anticossos a la sang i, en paral·lel, van realitzar un diagnòstic per PCR en mostres nasofaríngies per detectar infeccions actives.

El total de persones que van mostrar evidències d'infecció, ja fos per PCR  o per serologia, va ser de 65, és a dir l'11,2%. Hi havia 14 persones amb una infecció activa en el moment de l'inici de l'estudi. 39 més havien estat diagnosticades per PCR abans d'accedir a l'assaig i 54 havien desenvolupat anticossos enfront del virus, cosa que indicava infecció passada o recent.
 

De les 54 persones que havien passat la infecció, 21 no havien estat diagnosticades en el moment de la infecció i al voltant de la meitat no van arribar a presentar cap símptoma de Covid-19.

Els investigadors van mesurar anticossos dirigits contra una de les proteïnes del SARS-CoV-2 en mostres de sang. Per fer-ho, van desenvolupar un assaig immunològic propi utilitzant una tecnologia anomenada Luminex, que permet quantificar diferents tipus d'anticossos, com explica Gemma Moncunill, investigadora d'ISGlobal i coautora principal de l'estudi:

"L'avantatge d'aquest assaig és que podem augmentar la sensibilitat del test mesurant anticossos de diversos tipus i enfront d'altres antígens virals, ja que l'aparició de cada tipus d'anticòs i la resposta poden variar entre individus."


Prevalença menor de l'esperada

Aquests resultats indicarien que la prevalença de la malaltia en la població general és menor del que es creia, explica Carlota Dobaño, investigadora d'ISGlobal i autora sènior de l'estudi:

"Considerant que les i els treballadors sanitaris són un col·lectiu d'alt risc, és probable que la seroprevalença en la població estigui fins i tot per sota de l'11% i encara lluny del llindar d'immunitat de ramat necessari, estimat al voltant del 60%."

L'equip investigador admet, però, que potser aquest estudi no és representatiu d'altres hospitals a Espanya, ja que l'Hospital Clínic va aplicar una sèrie de mesures preventives de manera més precoç.

D'altra banda, els resultats també revelen que moltes de les infeccions no es detecten, i això requereix fer més proves, com explica Alfredo Major, investigador d'ISGlobal i també autor sènior de la investigació:

"El fet que un 40% de les infeccions en personal sanitari no fossin diagnosticades subratlla la importància de fer tests de PCR a tot el personal, hagin o no desenvolupat símptomes, per tal de reduir el risc de transmissió de virus en el context hospitalari."

"Conèixer la prevalença de la infecció en el personal sanitari és particularment important, ja que permet, a més, determinar el risc de l'exposició d'aquest col·lectiu i prendre mesures per disminuir-lo", conclou García-Basteiro

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut