Ucraïna reivindica com a pròpia una nadala que va popularitzar "Sol a casa"

Aquest és el primer any que Ucraïna celebra Nadal el 25 de desembre, ho fan per desmarcar-se del calendari ortodox que segueixen a Rússia, que fa Nadal el 7 de gener

RedaccióActualitzat

Segon Nadal enmig de la guerra a Ucraïna. Aquest 2023, per primer cop, els ucraïnesos celebren Nadal el 25 de desembre i no el 7 de gener com es feia fins ara. Ho fan per distanciar-se de la tradició russa i sincronitzar-se amb el món occidental.

L'1 de setembre d'aquest any, l'Església grecocatòlica ucraïnesa i també l'Església ortodoxa d'Ucraïna van decidir implantar el nou calendari Julià i abandonar el calendari ortodox que es fa servir a Rússia.

I aprofiten per reivindicar com a pròpia una nadala molt popular als països anglosaxons, però que té l'origen a Ucraïna. Es tracta de "Schédryk", una nadala que va compondre el 1916 Mikola Leontóvich, un músic ucraïnès. Però que s'ha popularitzat en la versió anglesa que va fer Peter Wilhousky i que va titular "Carol of the Bells".

Una nadala que a molts els sonarà perquè és la cançó que il·lustra un moment clau de la pel·lícula "Sol a casa": quan el protagonista, Kevin McCallister, decideix enfrontar-se als lladres que li volen robar a casa.

Aquí, un grup de cantants d'òpera lituans interpreten la cèlebre "Schédryk" en homenatge al poble d'Ucraïna quan ja feia un any que havia començat la invasió russa al país:


"Carol of the Bells" és una de les nadales més popular als Estats Units i el Regne Unit. Aquí la podem sentir interpretada per la coral infantil Libera a l'església de Sant Agustí, al nord de Londres:


Fins i tot els divertits Muppets n'han fet una curiosa versió:


Aquesta nadala tradicional ucraïnesa es va interpretar per primera vegada el 1916, dos anys abans de la independència del país.

Ara, en plena guerra amb Rússia, interpretar "Schédryk" a Ucraïna és tota una reivindicació política i nacional.

L'any passat, l'OTAN la va triar per felicitar les festes, una harmonia carregada de simbolisme en els durs moments que està passant el país per la invasió russa.

ARXIVAT A:
MúsicaNadalUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut